Mladi v Kamniku o prihodnosti Alpske regije

0
306

Kamnik gosti letošnje zasedanje Mladinskega parlamenta Alpske konvencije (Youth Parliament of the Alpine Convention – YPAC).

Med 11. in 15. marcem povezuje več kot 100 srednješolcev iz Avstrije, Francije, Italije, Lihtenštajna, Monaka, Nemčije, Švice in Slovenije – držav pogodbenic Alpske konvencije. Na začetni slovesnosti v torek zvečer, 12. marca 2024, so v kamniški Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik poleg slavnostne govornice, predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar, mlade nagovorili tudi župan Matej Slapar, generalna sekretarka Alpske konvencije Alenka Smerkoljpredsedujoči Stalnemu odboru Alpske konvencije mag. Emil Ferjančič ter ravnatelj šole gostiteljice dr. Branislav Rauter ter predstavnik dijakov Jaka Rudolf Vučković. Kulturno-umetniški program so pripravili dijakinje in dijaki gimnazije in srednje šole pod mentorstvom zaposlenih.

Župan Matej Slapar je vsem navzočim zaželel dobrodošlico v Kamniku in poudaril: »Veseli me, da tokrat Kamnik gosti YPAC, da imate mladi priložnost, da razširite svoja obzorja in spoznate širšo alpsko regijo ter si pridobite prve politične izkušnje. Želim vam, da bi se v našem mestu ob vznožju mogočnih Kamniško – Savinjskih Alp dobro počutili. Kamnik je po velikosti deseto največje mesto v Sloveniji in eno najstarejših slovenskih mest, ki v skritih in manj skritih kotičkih preseneča in navdihuje s 795-letno zgodovino. Kamnik ima čudovite naravne danosti, na katere smo zelo ponosni, pa če gre za gorništvo, občudovanje lepot v Arboretumu Volčji Potok, smučanje na Veliki planini ali termalni oddih v Termah Snovik. Radi živimo v Sloveniji, majhnem raju na Zemlji. Želim vam, da boste ta teden v razpravah in ob neformalnem druženju uživali in da boste z zaključki srečanja zadovoljni. Z velikim veseljem bomo kakšen vaš predlog na Občini vnesli v naše razvojne načrte. Še enkrat, vesel sem, da ste tu med nami, in želim si, da bi vas naše alpsko mesto tako navdušilo, da bi nas še kdaj obiskali.«

 Alpska konvencija je za Občino Kamnik zelo pomembna pogodba, saj daje pomembne usmeritve za trajnostni razvoj. Alpsko konvencijo naša občina uresničuje zlasti v okviru dveh organizacij, YPACa in Omrežja alpskih občin.

Občina Kamnik v okviru največje mreže lokalnih skupnosti v Alpah Omrežja občin »Povezanost v Alpah« (AIDA) uresničuje idejo Alpske konvencije s povsem konkretnimi projekti na lokalni ravni. Aktivna članica tega omrežja je že od leta 2006.

Mladinski parlament Alpske konvencije predstavlja simulacijo delovanja parlamenta z mednarodnim kontekstom. Ustanovljen je bil leta 2006 na Akademski gimnaziji Innsbruck (AGI), na pobudo skupine tamkajšnjih dijakov, dijakinj, učiteljev in učiteljic. V okviru Mladinskega parlamenta Alpske konvencije dijaki in dijakinje z različnih območij širom Alpskega loka razpravljajo o aktualnih temah, ki zadevajo Alpe. Za udeleženkami in udeleženci je več mesecev priprav, tokratna krovna tema razprav so zavarovana območja, s poudarkom na biotski raznovrstnosti, za še boljšo kakovost življenja v Alpah.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here