Rez kamniške potomke najstarejše vinske trte

0
220

V Parku Evropa je 14. marca 2024, kamniški viničar Miro Sanabor opravil rez kamniške potomke najstarejše vinske trte. Dogodka se je v imenu Občine Kamnik udeležila podžupanja Romana Učakar skupaj z direktorjem Zavoda za turizem in šport Kamnik Lukom Svetcem.

 

Rez vinske trte spada med prva zimsko-pomladna ročna dela v vinogradih in je za vinogradnika strokovno tudi najbolj zahtevno opravilo, saj pomembno vpliva na rodnost. Če je trta preobremenjena, se z leti izčrpa; če pa je premalo, pa se izpostavi močna rast, ki onemogoči razvoj in dozorevanje grozdja. Lanskega oktobra je kamniška potomka mariborske Stare trte, najstarejše žlahtne vinske trte na svetu, sorte modra kavčina ali žametovka, obrodila le nekaj žlahtnih sadov, da bomo še vedno deležni sadov potomke, ki je leta 2006 svoje mesto dobila v Parku Evropa, pa je danes za rez že tradicionalno poskrbel kamniški viničar Miro Sanabor.

Miro Sanabor je ob tej priložnosti povedal mnogo zanimivega o obrezovanju trte in njeni vzgoji, poleg tega pa nas poučil tudi o splošni vzgoji dreves in pomembnih opravkih v tem letnem času. S podžupanjo Romano Učakar sta posadila cepič omenjene najstarejše žlahtne vinske trte na svetu in jo poimenovala Romana, navzoči pa so dobili tudi njene podtaknjence.

Podžupanja Romana Učakar se je ob tej priložnosti gospodu Sanaborju iskreno zahvalila za vsa opravila, ki jih skrbno opravi, da kamniška trta obrodi sadove: »Prav zaradi skrbi in strokovnega dela, ki ga opravi naš viničar, trta obrodi in lahko smo ponosni, da imamo v Kamniku potomko najstarejše vinske trte. Naj živi vinska trta, naj bogato obrodi tudi letos.«

Vljudno vabljeni k ogledu prireditev ob letošnjem prazniku Občine Kamnik. Podrobnejši program z opisom prireditev si lahko ogledate TUKAJ.

Dobrodošli v Kamniku – Maistrovem mestu.

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here