Nam politika uničuje javni prostor?

0
5114

Voljeni gospodje in gospe na občini (mišljeni tudi svetniki, ne samo vodstvo), do kdaj se boste trudili (premalo) z urejanjem centra in po drugi strani dopuščali, da vam (nam) raznorazni investitorji dobesedno uničujejo javni prostor z različnimi prizidki in parkirnimi prostori za stare avtomobile. Res ne zmorete sprejeti bolj dorečenih prostorskih dokumentov, ki bi natančneje določali, kaj je pomemben javni prostor in kaj lahko sploh umeščamo v ta javni prostor in kako ga urejamo?

Če ne zmorete za vso občino, storite to vsaj za strogi center mesta. Tako bo lahko upravna enota izdajala takšna dovoljena, kjer ne bo prihajalo do takšnih ekscesnih posegov v prostor kot je, pričujoči na fotografiji. To storite čim prej, kajti lahko se zgodi, da bomo dobili na novo urejeni Kolodvorski ulici kakšno podobno prostorsko cvetko zgradbi z zelo zanimivo preteklostjo – prvi domžalski hotel, kegljišče, pošta, restavracija. Zdaj v teh prostorih, v centru mesta, lahko kupite pasjo hrano in “šraufe”, v prizidku boste pa mogoče dobili sladoled. Po vsej verjetnosti je investitor dobil navdih kar pri sosedu, to je občinski stavbi, kjer se nepotreben parkirni prostor zažira v parkovno površino (najbrž je za zaposlene pot od parkirne hiše do občine predolga), in stavba ima seveda prizidek! In to kakšnega, točno takšnega, ki že sam po sebi “vpije”, da ga tam ne bi smelo biti. Res se čudimo, zakaj ni bil pri obnovi občinske zgradbe odstranjen. Če tega ne zmorete storiti, mu dajte vsaj eno pametno vsebino. Na tem mestu bi lahko namreč bila samo Turistično informativni center in javna blagajna, nič drugega.
Apeliramo na vas torej še enkrat, da čim prej sprejmete prostorski dokument, ki bo čim bolj natančno urejal in ščitil javni prostor, z upanjem, da do sprejetja ne bomo dobili še kakšne začasne (kar v Domžalah pomeni večne) prostorske navlake, zgrajene po sistemu, kar ni prepovedano, je dovoljeno.
Občan
(Naslov hranimo v uredništvu)

Kaj lahko dodamo na pismo bralca? Če bi občinska uprava znala sprejeti prave odločitve in odkupiti strateške prostore in zgradbe v našem mestu, se danes ne bi spraševali, kam bomo dali določene vsebine in ne bi milijonsko prenavljali stavb, ki niso strateškega pomena in za katere niti vsebine ne znamo definirati. Da bi dali 1,5 milijon evrov za odkup Kovinarja, pa očitno ni bilo interesa …

2019

2008

1905

Iz tiskane izdaje časopisa NOV!CE 9 2019

________________________________________________________________

https://www.domzalske-novice.si/2019/06/02/kislice-domislice-novce-7-2019/

O (ne)domžalskem objektu v središču Domžal

Uvodnik NOV!CE 4 2019: Nam je res vseeno?

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here