Odpadni tekstil je težava, a obstaja rešitev

0
1038
smart

V Sloveniji letno zavržemo 17.000 ton tekstila in tekstilnih izdelkov, količine še naraščajo. Oblačilom lahko podaljšamo rok tako, da jih odlagamo v zabojnike, ki potujejo po vsem svetu in na koncu pristanejo v manj razvitih državah. Lahko pa iz tekstila, ki ni več uporaben, naredimo uporabne izdelke.

Dijaki Srednje šole Domžale so iz T-majic z napisi, ki jih ne nosijo več, ker so jim premajhne ali so napisi za njih postali nezanimivi, izdelali okraske za novoletno jelko. Jelko so okrasili z »božičnimi zvezdami«.  Uporabili so rdeče in zelene majice, iz katerih so po predlogi izrezali »cvetne »liste. Za prašnike so potrebovali rumeno prejo, ki so jo imele mame ali babice, ki so kdaj vezle gobeline. S to prejo smo povezali zelene in rdeče cvetne liste, da je bilo videti kot pravi cvet.

Iz rumenih majic so izrezali kroge. Na vsak drugi krog so narisali »smejke«. Po dva kroga so sešili skupaj in napolnili s polnilom. Polnilo so bile majice, ki smo jih razrezali na majhne koščke. Dijaki so radi sodelovali pri izdelavi okraskov in z veseljem krasili novoletno jelko.

To je bil naš zelo majhen prispevek k zmanjševanju tekstilnih odpadkov. Prihranek je bil večji, ker nismo kupili polimernih (plastičnih) okraskov, ki jih je po trgovinah polno in bi januarja končali v košu za smeti.

Dijaki so z veseljem delali tudi vrečke, ki so jih napolnili s sivko in jih bodo doma uporabljali za odganjanje moljev. Vrečke so dijaki izrezali iz odsluženih majic.

K delu »recikliranih« okraskov smo pristopili, ker se zavedamo problematike odpadkov. Tekstilni odpadki so poleg elektronskih naprav najhitreje rastoča vrsta odpadkov, ki pa se jih družba loteva najpočasneje. Prvi korak je ločevanje.

Pri pouku dijake ozaveščamo o problemu, ki ga predstavljajo odpadki, spremljamo medije https://www.delo.si/novice/okolje/odpadni-tekstil-je-tezava-a-obstaja-izjema/, kaj poročajo, in gledamo filme https://www.youtube.com/watch?v=BvvxfjW7hhE Morda se bodo dijaki tudi poklicno ukvarjali s problemi odpadkov.

Dijaki 2. h in 1. o ter mentorici Marta Hrovatin in Karmen Koprivec

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here