Ko zgolj ena oseba odloča o novem zdravstvenem domu ali prizidku

3
1774

Občinski svet v Domžalah deluje le kot fasada demokratičnega procesa. Županja, ki ima večino v svetu, brez težav izglasuje svoje želje, ne glede na mnenje stroke ali javnosti. Glasovalni stroj vedno pokorno sledi njenim navodilom. Prepričevanje javnosti v pravilnost sprejetih odločitev poteka preko županjinih medijskih kanalov. Zaradi zmage na županskih volitvah “verni” občani ne dvomijo v njene odločitve.

Izgradnja prizidka na obstoječi lokaciji zdravstvenega doma je ustavljena.
Med drugimi smo, kot argument, slišali, da je prisotna talna voda in s tem tudi težava. Tej razširjeni informaciji je večina občanov seveda verjela. Gradbena stroka zanika, da bi to predstavljalo resno težavo. Ali kot drugo, da bo prizidek premajhen in ne bo omogočal širitve v naslednjih letih. Če je zdajšnji zdravstveni dom 50 let zadoščal potrebam občanov, bi naslednjih 50 tudi prizidek, že glede na upad natalitete prebivalstva.
Drugi del te sage se je začel s ponujeno lokacijo za nov zdravstveni dom v Zaborštu, ki ga je predlagala direktorica Zdravstvenega doma Domžale. Modra odločitev in prepričevanje županje o prednostih te nove variante je povzročilo pravo navdušenje v javnosti. K sreči so vsaj še občinski svetniki pripomogli z nekaj modrosti in ta projekt pravočasno ustavili.
Nihče se pa ni vprašal, če smo sploh sposobni zgraditi nov zdravstveni dom na novi lokaciji (!), v cenovnem razponu od 50-70 MIO evrov. Proračuni sosednjih, manjših občin (podatki so javno dostopni) in soustanoviteljic zavoda, ki naj bi participirali del sredstev za izgradnjo, nas ne prepričajo.

Zakaj ustaviti projekt, ki je bil tik pred začetkom gradnje?
V lanskem letu bi se morala začeti gradnja prizidka k ZD Domžale (20.000 kv.m!). Vsa potrebna dokumentacija je bila pripravljena in plačana s strani davkoplačevalcev. Ustavitev projekta tik pred začetkom gradnje je nerazumljiva. Izglasovan je bil v prejšnjem mandatu z absolutno večino, brez pomislekov, tudi takratne podžupanje in zdajšnje županje.

Motivi županje: politični ali strokovni?
Ali se je županja odločila za ustavitev projekta, ker ga je pripravil bivši župan? Ali so v ozadju drugi, morda netransparentni motivi?

ZD Domžale je celovito obnovljen
V preteklih letih je bil ZD Domžale celovito obnovljen. Zato je še toliko bolj nerazumno, da se zdaj ukinja projekt prizidka, ki bi omogočil sodoben in funkcionalen zdravstveni kompleks na enem mestu, za vse občane.


Na Urad županje smo naslovili naslednja vprašanja:

Vprašanje:
Kako poteka občinska javna akcija iskanja primernega zemljišča za novi zdravstveni dom in če je časovno omejena? Glede na našo anketo, so občani prepričani, da je ta občinska akcija iskanja zemljišča brez enega samega kriterija, samo zavlačevanje izvedbe projekta. Kaj jim odgovarjate?

Odgovor:
Glede zavlačevanja projekta: občinski svetniki so županjo Občine Domžale pooblastili, da pridobi ponudbe za nakup zemljišč, primernih za postavitev zdravstvenega doma v občini Domžale, tako da gre za izvrševanje sklepa Občinskega sveta.

Urad županje Občine Domžale


Županja je občinskemu svetu predlagala, da jo pooblasti, da pridobi ponudbe … in ker ima županja v občinskem svetu večino, je le ta izglasoval njeno željo.


Vprašanje:
Občani z nestrpnostjo pričakujejo rezultate iskanja primernega zemljišča za novi zdravstveni dom. Prosim za podatke, koliko ponudb ste prejeli, po kakšnih cenah in ali katera izmed njih, vsaj na prvi pogled, ustreza potrebam. V kolikor akcija iskanja primernega zemljišča ni obrodila sadov, je prizidek na stari lokaciji pri Zdravstvenem domu še vedno aktualen?

Domžale, 5.2.2024

Odgovor:
Skladno z objavljenim javnim pozivom za zbiranje nezavezujočih informativnih ponudb za nakup zemljišč za morebitno gradnjo novega zdravstvenega doma je Občina Domžale ponudbe sprejemala do 31. januarja 2024. Na objavljen javni poziv je Občina Domžale prejela šest ponudb, ki ustrezajo predpisanim kriterijem.
Prejete nezavezujoče informativne ponudbe bo Občina Domžale preučila in s predstavniki občin soustanoviteljic predlagala nadaljnje korake povezane z morebitnim nakupom zemljišč. Naslednji korak bo seznanitev Občinskega sveta Občine Domžale s ponudbami.
Tematika bo obravnavana na eni izmed prihajajočih sej Občinskega sveta, tako da bi bila odločitev občinskih svetnic in svetnikov o nadaljnjih postopkih glede morebitnega nakupa zemljišč za gradnjo zdravstvenega doma oziroma o morebitni gradnji prizidka lahko sprejeta v prvi polovici letošnjega leta.
Urad županje Občine Domžale
Domžale, 27.2.2024


Kako so v Domtalah širili zdravstveni dom


Zdravstveni dom Domžale med največjimi prejemniki denarja za reševanje COVID krize

 

Oglasno sporočilo

3 KOMENTARJEV

  1. Že bivši župan je obljubljal prizidek k Zdravstvenemu domu Domžale s “figo v žepu”. Predstava za ljudstvo, ki vedno uspe in povzroči, da hvaležnost za obljube navadno vrnemo na volitvah, nakar nam ta oseba ugrabi občino za 16 let in potroši 500 MIO evrov javnega denarja. Za kaj že?

  2. Bivši župan je poskrbel, da se je za izgradnjo prizidka k Zdravstvenemu domu Domžale, pridobilo vso potrebno dokumentacijo in tudi veljavno pravno močno gradbeno dovoljenje. Torej ni imel nobene fige v žepu. Ne obsojat kar tako na pamet, če ne poznate ozadja. Pričetek gradnje bi moral biti v lanskem letu, ki pa ga je sedanja županja ne želi izvesti. Zakaj je temu tako, ve samo ona. Pri projektu prizidka k Zdravstvenemu domu Domžale, ki ima veljavno gradbeno dovoljenje, so takrat sodelovali vsi vpleteni, tako Občine soustanoviteljice kot vodstvo Zdravstvenega doma in vodstvo Občine Domžale s takratnim županom in podžupanjo (sedanjo županjo) vred. Strinjanje vseh za izgradnjo je bilo soglasno. Če bi sedanje vodstvo sledilo gradbenemu dovoljenju, bi moral danes prizidek v grobem že stati na svojem mestu južno od obstoječega Zdravstvenega doma.
    Vprašanje, ki se mi postavlja: Kakšni so razlogi, da županja ne želi izvesti gradnje in prepričuje vodstvo zavoda, da bi bil boljši novi Zdravstveni dom drugje? Meni vse skupaj močno smrdi po sumljivih poslih sedanjega vodstva Občine Domžale.

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here