Uvodnik 6/2010: Donatorji

0
4106

Ko sem zadnjič poslušal zasedanje komisije državnega zbora in »zaslišanje« velikega župana Zokija, ki je razlagal poslancem, kako normalne in primerne so donacije investitorjev za mesto, me je imelo, da bi kar zakričal. Pa očitno nima smisla, saj je v naši državi tako ali tako očitno vse dovoljeno. Laž je napaka, podkupovanje poslancev je politično dogovarjanje, notranja ministrica ne vidi do števca in njen uradni!!! šofer, ki je uradna oseba, se požvižga na prometne predpise, predsednik gospodarske zbornice ne plačuje članarine organizaciji, ki ji predseduje, predsednik (hvalabogu, zdaj že bivši) smučarske zveze zahteva, da naši šampioni nosijo embleme njegovega podjetja, sam pa ne vplačuje premij kot pokrovitelj. Podjetniki v sužnjelastniških podjetjih delavcem ne izplačujejo plač po dve leti in na koncu so krivi delavci, ker jih ne prijavijo… sploh ne nameravam več naštevati, prepričan pa sem, da je to vse skupaj narobe.
Seveda je dobro, če imamo podjetja, ki podpirajo skupnost in prispevajo za naše blagostanje, ampak lepo vas prosim, nekdo, ki pridobi več milijonov vreden projekt, bo seveda tudi nekaj »dal« za dobro lokalne skupnosti. Ne more pa biti to pogoj, še manj pa predmet osebnega dogovarjanja med investitorjem in županom, lepo vas prosim. Seveda si lahko ob takšnih dogovorih mirno mislimo, da je poleg uradne donacije možen dogovor še o kakšni. Saj veste tisto, ti meni, jaz tebi in roka roko seveda umije. Zato me prav zanima, kaj imajo o doniranju povedati župani naših občin in naši občinski svetniki. Ali v Domžalah, Kamniku in Mengšu tudi vse skupaj poteka tako, da nekdo nekaj zida, posel pa pridobi tudi zato, ker županu obljubi novo cesto, donacijo za nogometni klub, zasadi kakšno drevo …
Tako vendar ne gre, javni posli in naročila morajo biti pregledni in ne morejo biti prepuščeni odločitvam županov, ki se pogovarjajo z »donatorji« in seveda izberejo tistega, ki je bolj radodaren. Zapomnite si, najbrž pa to vsi sami veste, da nobeno kosilo ni zastonj in ti velikodušni donatorji slej ko prej potrkajo na županova ali kaka druga uradniška vrata in pričakujejo še kakšno uslugo, še kak projekt, še kakšno investicijo … Lepo vas prosim, saj nismo otroci.
No, zato kar takole preko uvodnika zastavljam javno vprašanje našim vrlim politikom, ali podpirate donacije na podlagi dogovorov z župani in ostalimi občinskimi veljaki ali pa bi moralo biti doniranje res namenjeno prostovoljnosti in nikakor ne bi smelo biti povezano s pridobitvijo projektov.
R.G.

Oglasno sporočilo