Gradnja Medgeneracijskega centra Komenda

0
2576
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 26.julij 2010
V januarju 2010 smo na Novice naslovili vprašanje županu občine Komenda Tomažu
Drolcu, v zvezi z gradnjo Medgeneracijskega centra Komenda, ki ga projektirajo že od leta 2006 in ki je bil do danes že večkrat preprojektiran.
Na naša vprašanja je v imenu župana odgovorila kar Viki Drolec, kot predsednica Medgeneracijskega društva za kakovostno starost v obširnem pojasnilu, v katerem pa nismo našli želenih odgovorov.

V tej izjavi Viki Drolec smo lahko prebrali vse to, kar smo že neštetokrat v občinskem glasilu Aplenca in v drugih medijih. Kot novost pa smo zasledili le del te izjave, namenjen je bil >>neimenovani zaskrbljeni neobčanki<<, ki bo lahko po njenih besedah od sedaj naprej lažje zadihala, saj citiramo: >se bo finančno breme središča razdelilo med Triglavom, občinskim proračunom Občine Komenda in tudi nepovratnimi sredstvi, na katere bomo prav gotovo s tako dobrim projektom lahko kandidirali takoj, ko bomo imeli v rokah pravnomočno gradbeno dovoljenje<.

Lahko, da ta neimenovana zaskrbljena občanka po tej izjavi res mirneje spi. Nam pa spoštovana gospa s to trditvijo ni odgnala dvoma, prav nasprotno! Zdi se nam, da je bila to spet ena neštetih leporečnih izjav, ki so bile prehitro izrečene in se kasneje prav zaradi tega zadeve niso realizirale!

V februarski Aplenci še lahko preberemo uspodbudno novico predsednice Medgeneracijskega društva, da so gradbeno dovoljenje za center uspeli pridobiti, hkrati pa smo lahko ponovno prebrali, da datuma gradnje ne more napovedati, da pa bo s sigurnostjo do konca prve polovice leta 2010.
Občinski svet občine Komenda je na svoji junijski seji obravnaval rebalans proračuna za leto 2010 in med drugim prerazporedil sredstva v višini 130.000 € na postavko >>preprojektiranje Medgeneracijskega centra<<, ki naj bi bil v novi obliki manjši za 2.800 m2 in cenejši za približno 5 MIO €.

V ZVEZI S TEM ŽUPANA PONOVNO JAVNO SPRAŠUJEMO:
1. Koliko sredstev iz občinskega proračuna je občina Komenda od leta 2006 do danes že namenila za projektiranja in preprojektiranja Medgeneracijskega centra?
2. Koliko nepovratnih sredstev je občina Komenda pridobila za izvedbo tega projekta, oziroma, ali je Zavod s tako dobrim projektom sploh kandidiral za ta sredstva?
3. Zakaj do gradnje v prvi polovici letošnjega leta, kot je z zagotovostjo napovedala predsednica Medgeneracijskega društva, pp pridobitvi gradbenega dovoljenja v januarju vendarle ni prišlo (načrtovane so bile že vse obogatitvene vsebine — vrtec ZD)?
4. Ali ne bi snovalci centra že v sami osnovi morali načrtovati tega centra gospodarneje, tako, kot so to storili šele sedaj, ko je izgubljeno že na milijone davkoplačevalskega denarja in šele po tem, ko jih je na to najverjetneje opozoril kapital, ki ni pokazal interesa za pregrešno drag projekt (Triglav, javno zasebno partnerstvo)?
Odgovore, na že drugič zastavijena vprašanja županu vsekakor z zanimanjem pričakujemo in se mu za njih že v naprej zahvaljujemo!

ZASKRBLJENI OBČANI OBČINE KOMENDA

Oglasno sporočilo