ODGOVOR NA KISLICE za časopis NOVICE

0
2469
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 14.november 2010
Prijetno presenečeni smo bralci Novic (izdane 6. oktobra št. 16), posebno še tisti, katerih se najbolj tičejo fotografije neznanega avtorja, opazili prispevek oz. fotografije v rubriki “Kislice”. Kaj je tako spornega pri teh reklamnih “aktivnostih”, da si zaslužijo prostor pod rubriko “Kislice”, nam ni popolnoma jasno.
Sprašujem Vas, spoštovani urednik in kolegi novinarji, kdaj pa bomo sodelovali in spodbujali kandidate, če ne pred volilno kampanjo? Po drugi strani pa nas veseli, da se stvari premikajo na bolje in da so prostor v časopisu dobila tudi lokalna področja ter da so postali opaženi v tej kampanji za županske volitve tudi drugi kandidati, kateri ne premorejo niti minimalnih finančni sredstev za svojo promocijo, nimajo posebnih “vreč brez dna” in nimajo pozicijske možnosti, kot jih imajo nekateri posamezniki in njihovi podporni člani. Kaj je okusno in kaj ne, je največkrat v presoji oz. uporabnosti tistih, ki imajo v rokah škarje in platno. Vsak državljan republike Slovenije ima svobodno voljo, pravico in dolžnost, da na takšen ali drugačen način sodeluje pri odločanju o pomembnih stvareh in dogodkih, ki bodo vplivali na kvaliteto njegovega življenja. Sprašujem se, kaj je bolj neokusno; gledati na panojih podobe srečne družine, male otroške ročice, kruh, ki ga pečejo z ljubeznijo naše babice ali nerealni, zavajujoči, smehljajoči se obrazi “stilske preobrazbe” enih in istih oseb, ki se pojavljajo na vsakem koraku bodisi v mega plakatih, transparentih visečih ob in nad cestiščem, oglasnih monitorjih, medijih, časopisih, itd. Kaj je pri tem in v teh trenutkih najbolj pomembno; prazne, neuresničene obljube, držanje pozicije za vsako ceno iz koristoljubja ali sila volje za napredek, razvoj in resnico? Je kaj narobe, če javno izraziš tisto, za katerem stojiš, podpiraš in vzpodbujaš? Vsak državljan ima možnost in pravico, da izraža svoje mnenje, stališča in prepričanje. V današnjem času so vedno bolj redki tisti, ki se upajo javno izraziti in zagovarjati svoje stališče in vse preveč takšnih, ki se skrivajo, trepetajo in zavijajo v povoščen papir svoja stališča in svoj politični nazor. Seveda pa se ob teh najdejo tudi takšni, ki netijo plamen uničenja, neresnic in koristoljubne politike.
Trenutna slika oz. drža slovenskega državljana ni pokončna. Zavita je v odejo najrazličnejši anomalij. Večina jih duhovno, noč in dan spi. To je spanje po eni strani naveličane, nezainteresirane, vegetirajoče in po drugi strani deloholično-zmaterializirane “pojave”, ki nima lastne hrbtenice in ne narodove zavesti. Kdor svojo domovino ljubi, se bo vsega veselil, kar srečo domovine in naroda povišuje. Dober, pripaden državljan je pripravljen z besedo in dejanjem svoji domovini v potrebi, po svoji moči pomagati, poskrbeti za resnico, pravico in pozitiven razvoj, ki naj bi temeljil na resnicah in veri naših prednikov. Ta resnica je in bo “Blizu ljudem”, ker le s to resnico bo naš narod preživel. Laži, prevare, izkoriščanje in razne intrige, vodijo naš Slovenski narod v pogubo in propad.
Neimenovanemu avtorju fotografij pa toplo priporočam, da kdaj pa kdaj ujame v svoj objektiv še številna neurejena področja in po predhodnem planu, neuresničene projekte, ki so sramota za občino Domžale. Posebno slikovita področja so lokalna področja oz. vasi, ki so največkrat zadnja v čakalni vrsti, posebno kadar gre za različne posege in investicije v korist vaščanov. Verjetno bi bil pogled na neurejena cestišča, pločnike, okolice, parke res precej neokusen. Kaj šele pogled na razposajene otroke sredi cestišč, neurejenih “igrišč”, ki nimajo varnega športnega igrišča, da bi sprostili svojo energijo in pletli vezi prijateljstva.
Skrb vzbujajoči pa je vsakodnevni pogled mnogih šolarjev, ki kot mule tovorijo svoje pretežke šolske torbe, pozimi po cestišču zaradi neočiščenih pločnikov, ostalo sezono pa po poti nevarnih križišč in brezobzirnih voznikov. Zakaj odgovorni tiščijo kot noji glavo v pesek in prelagajo odgovornost drug na drugega, nam staršem ni povsem jasno?… Da o drugih življenjsko pomembnih dejavnostih in infrastrukturah sploh ne govorimo.
Strinjam se z vašimi uvodnimi besedami, da nasmeh in lično urejena frizura nista pravi informaciji za volike in volilce…Da pa spoznamo vrline in kvalitete kandidatov, je potrebno zapustiti svoja “gnezdišča”, odpreti oči, slediti njihovim minulim rezultatom ali bodočim načrtom ter se podati na strmo pot iskanja pravice in napredka v dobro vseh občanov.

Domžale, 24. oktober 2010
Ksenija Kozjek

Oglasno sporočilo