Uvodnik 19/2010: Bomba

0
3478

Ste prebirali zadnje članke o ekološki bombi, ki tiktaka pod takoimenovanim centrom za ravnanje z odpadki? Priznati moram, da me takšne stvari spravijo iz tira. In za takšne stvari ne priznam nobenih izgovorov, prav tako me malo briga, kdo je zavozil in kdo je kriv, predvsem me zanima, kaj bomo storili, zdaj ko vemo za problem.
Stvar je približno taka. Dvajset ali trideset let smo svinjali in navažali smeti tja na dobsko smetišče. Takrat se z neko resno sanacijo odlagališča seveda še nihče ni preveč ukvarjal. Enostavno vozili smo smeti na kup, nismo ločevali nevarnih odpadkov, marsikateri zabojnik nevarnih odpadkov, težkih kovin in druge nesnage, ki bi jo morali odložiti posebej, je končala na tem ogromnem kupu smeti. In potem smo to odlagališče lepo sanirali, in sicer tako, da smo naredili nekaj odvodnjavanja, navozili zemljo, posadili drevesa in zgoraj postavili plast asfalta, da danes lahko urejeno in organizirano ločujemo odpadke, ki jih še vedno lahko pripeljemo tja. Priznati moram, da se mi zdi danes odlagališče zgledno urejeno, tudi zaposleni so prijazni, predvsem pa odlagališče omogoča, da tam lahko ustrezno ločujemo odpadke ter jih karseda varno in okolju »prijazno« odlagamo. Nekam jih pač moramo, zato odlagališča pač moramo imeti. Ne morem pa razumeti, da se zdaj študija, ki opozarja na to, da so izcedne vode in druga brozga, ki gomazi iz »starega kupa«, nevarne, in da vsebujejo vse preveč nevarnih snovi, ki se zdaj sproščajo v okolje. TO JE POTREBNO UREDITI in to pričakujem od oblastnikov.
Dragi moji, volitve so mimo, stolčke ste si potalali, oblast je v vaših rokah in zdaj začnite delati. Za naše otroke gre, za rodove, ki jim puščamo opustošeno naravo in nobene pravice nimamo, da se izgovarjamo na stare grehe. Da rečemo, to so naredili drugi, to mora pač urediti država, da sami ne zmoremo, da je zakonodaja taka … Briga me, kdo, kaj in kako. Najdite rešitev, zato ste bili izvoljeni in to je vaša naloga. To nalogo so vam zaupali naši potomci in dolžni ste jo izpeljati. Seveda bi bilo prav, da bi za grehe iz preteklosti tudi kdo odgovarjal. Nič ne bi škodilo, če bi koga ovadili, če česa nalašč ni izvedel ali naredil, ampak to ne bo rešilo problema. Ekološka bomba, ki tiktaka pod smetiščem, ne sme ogrožati našega zdravja, zato zavihajmo rokave vsak po svoji moči in vedenju. Skupaj lahko najdemo rešitev.

R. G.

Oglasno sporočilo