Župan Komende priznal podkupovanje

0
2407
Vir: kamnican.si; 2.september 2011
Kamnik (1. 9. 2011) – Po poročanju spletnega portala 24ur.com je župan Komende Tomaž Drolec, za katerega so v oddaji 24UR že razkrili, da je zlorabljal notranje informacije, je mirno priznal, zavedajoč se vseh posledic, tudi policije in pregona, da je podkupoval in se ob tem počutil kot velik mafijec. Med drugim je dejal: »drugače pri nas ne prideš do poslov«.

Priznanje na občinski seji
30. marca je na občinski seji nastal štiriurni posnetek, v katerem župan Tomaž Drolec po burni razpravi pove več, kot so pričakovali svetniki. Zakaj in kako je občina dobila poslovno cono. “A mislite, da je to zastonj?“ je vprašal. Nato pa nadaljeval: “Kaj rečete, zakaj v Domžalah niso naredili cone? Očitno niso znali dobro lobirat, ker danes brez lobistov, gospodje, ne gre. In tudi če zdajle kakšen misli, da bomo tistih sedem hektarjev lahko spravili nazaj, da jih bomo prodali kot zazidljive parcele. Če zdajle kakšen misli, da ne bo treba nič drugega, samo kakšna lepa pisma pisati, se je zmotil.“

Odprtje poslovne cone Komenda, ki sedaj že več mesecev postaja predmet velike afere, ki presega lokalne okvire.
Po podatkih portala 24ur.com župan omenja sedem hektarjev zemljišč znotraj poslovne cone, ki jim Zavod za varovanje narave Kranj ni dal zelene luči za pozidavo, na kar se je občina pritožila. Ker se trenutno kvadratni meter zazidljivih zemljišč prodaja po 125 evrov, je torej v igri celih 750.000 evrov.

Župan pa je podkupnino dajal – tako pravi – tudi v poslu za trgovino v Centru Komenda. “Čeprav snemamo, bom povedal to na glas. Me je bilo sram, ko sem hodil iz občine po soglasja za to trgovino. Sem se počutil kot ta velik mafijec. 16 ali 26 tisoč evrov sem imel, takole sem jih pokazal. Majda (direktorica občinske uprave Majda Ravnikar) povej, če ni res. Sem dejal, če me zaprejo, me zaprejo. Jaz sem šel soglasja iskat, gospodje. Ja, soglasja iskat. Točno sem vedel, koliko moram kakšnemu nesti, da sem dobil podpisana soglasja, da je zadnja denacionalizacija bila ‘uštimana’, da smo potem lahko startali. Če me bodo zaprli, me bodo zaprli. Tudi do tega je prišlo. In če mislite, da ni treba nikomur nič dati, tudi tamle dol po naših ministrstvih pa po vaših, saj so ravno toliko vaša kot naša. Če mislite, da ni treba za usluge nič nobenemu dati, ste se hudo zmotili,“ je razkril prisotnim.

Vir: www24ur.com.

Kako komentirajo afero PCK nekdanji uslužbenci komendske občinske uprave, ki so sedaj v Kamniku?

Ko smo pred dobrim mesecem dni prvič pisali o domnevnih nepravilnostih pri gradnji Poslovne cone Komenda smo za mnjenje vprašali tudi nekdanjega direktorja komendske občinske uprave mag. Ivana Kendo, ki je sedaj v funkciji v.d. direktorja kamniške občinske uprave (mimogrede: pred kratkim se je na občini Kamnik, na oddelku za gospodarske dejavnosti in finance kot višja svetovalka za gospodarske dejavnosti zaposlila tudi nekdanja višja svetovalka za finance, gospodarske dejavnosti in proračun Občine Komenda, Mira Crnkovič), ki je od konca leta 2008 več mesecev zaradi nadomeščanja porodniške siceršnje direktorice občinske uprave, vodil komendsko občinsko upravo. Vprašali smo ga, kako komentira ovadbo komendskega nadzornega odbora in kakšno je njegovo videnje te zadeve, glede na to, da je bil bili nekaj časa tudi direktor občinske uprave v Komendi.

Mag. Ivan Kenda: “Kot direktor komendske občinske uprave s Poslovno cono Komenda nisem imel nič, občino je v skupščini PCK predstavljal komendski župan.”

V telefonskem pogovoru nam je mag. Kenda pred mesecem dni zatrdil, da težko karkoli komentira v zvezi s tem, ker je PCK samostojen pravni subjekt in je imel konkretne povezave z njo le komendski župan Drolec, ki je bil kot predstavnik občine v skupščini družbe PCK. Kenda in komendska občinska uprava sta imela druge naloge in pristojnosti ter nista imela vpliva na dogajanje v družbi. Po končanem mandatu oz. nadomeščanju direktorice občinske uprave, pa je na občini Komenda skrbel za investicije.
Izredna seja občine Komenda – občinski svet ni dal soglasja za najem posojila za gradnjo Medgeneracijskega centra

PCK pa ni edini problem komendskega župana. V Komendi je namreč danes pozno popoldne potekala tudi izredna seja občinskega sveta, na kateri so svetniki, ko sta poročali TV Slovenija in POP TV zavrnili predlog o poroštvu Občine za posojilo podjetju McKom v višini 8,3 mio eur za gradnjo Medgeneracijskega centra v Komendi. Svoja stališča v zvezi z gradnjo Medgeneracijskega centra so pred mesecem dni v sporočilu za javnost zapisale NSi, SDS, SLS, VEM in LNO v teh dneh pa tudi komendska LDS.

Oglasno sporočilo