21. Balkanske atletske veteranske igre BAVI 2011 v Domžalah

0
6305
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 7.september 2011

Kdor je v dneh od 2. do 4. septembra 2011 obiskal domžalski atletski stadion, ali si zadnji dan 21. balkanskih atletskih veteranskih iger, ki so jim na kratko rekli BAVI 2011, ogledoval polmaraton po centru našega mesta in njegovi okolici, ali obiskal katero od prireditev, je bil najbrž prijetno presenečen, včasih pa celo začuden, ko je opazoval tekače, metalce in skakalce pri njihovem delu.

To so bili namreč veterani, stari od 30 do 85 (kakšen tudi leto več), ki so se borili za naslov balkanskega prvaka. Kar 694 atletov in atletinj iz desetih balkanskih držav: Albanije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore,Grčije, Hrvaške, Kosova, Romunije, Turčije in Slovenije, med gosti pa so bili tudi atleti veterani iz Avstrije, Italije in Madžarske bi se lahko pohvalil, da je v mlajših letih osvajal medalje na različnih tekmovanjih, tudi na olimpijadah. Atletiki so ostali zvesti vse svoje življenje, postala je pravzaprav način njihovega življenja in mnogi živijo pravzaprav samo zanjo. Videti bi morali, s kakšnim žarom so tekli čez ovire, kar še za mlajše atlete ni lahko, kako so preskakovali višino s palico, skakali v daljino in višino, tudi troskok je šel nekaterim zelo dobro. Kljub jeseni življenja niso imeli nobenih problemov pri predaji štafet 4 X 100 metrov, navdušeno pa so tekli tudi balkansko štafeto, ki je. bila v zadnjih letih prava redkost.

Organizator Atletski klub Domžale se je skupaj z Zavodom za šport in rekreacijo Domžale v sodelovanju z domžalskimi atletskimi sodniki, katerim so priskočili na pomoč sodniki iz vse Slovenije, maksimalno potrudil, da so se udeleženci dobro počutili in da so vsi po vrsti hvalili organizacijo in izvedbo BAVI. V njenem okviru je bilo lepo izpeljanih več kot 300 podelitvenih slovesnosti, prisotne je, kljub pravemu neurju, navdušila otvoritvena slovesnost, veselili so se na pestrem balkanskem srečanju, posebej pa je treba pohvalili organizacijo polmaratona, ki je bil v Domžalah prvič izpeljan in je navdušil več kot 200 tekačev. Seveda brez pokroviteljstva Občine Domžale, ki je pomagala pri sofinanciranju pa tudi sicer (stojnica s promocijskimi gradivi in razstava Domžale iz zraka Primoža Hienga), ne bi bilo tako uspešno, k uspehu pa so prispevali prav vsi, ki so kakorkoli pomagali in teh ni bilo malo. Omeniti pa velja tudi Združenje atletskih veteranov Slovenije.

Aktivnosti je vodil Organizacijski odbor, katerega člani in članice so bili: mag. Janez Zupančič (predsednik), Roman Lazar (podpredsednik), Tomaž Jarc (direktor) ter člani: Vera Vojska, Jurij Novak, Urška Lavrač, Matjaž Hrovat, Marjan Gorza, Nastja Dolinar, Tomaž Hrovat, Nataša Aljančič in Ivan Leskovšeki. Pomembna pa je tudi vloga in sodelovanje častnega odbora, v katerem je bil Toni Dragar, župan Občine Domžale, predsednik, člani in članice pa: Andreja Pogačnik Jarc in mag. Lovro Lončar (podžupana), Ela Košir, Marjan Košir in Marjan Gorza (častni člani AK Domžale), Peter Kukovica (predsednik Atletske zveze Slovenije, Janez Aljančič (član sveta EAA), Marko Račič in Anton Majcen (AZS) in Britta Bilač, nekdanja evropska prvakinja v skoku v višino.

Balkanski prvaki so postali:
Jana Strahinič, Ž 65, članica AK Domžale, je osvojila tri naslove balkanske prvakinje, in sicer: v teku na 1.500 m, 5.000 m in polmaratonu;
Erika Pirnat, Ž 35, članica AK Domžale, je osvojila tri naslove balkanske prvakinje, in sicer: v metu kladiva, gire in diska;
Jože Pirnat M 40, član AK Domžale, je osvojil prvo mesto v metu krogle, dve drugi mesti v metu diska in v metu gire;
Nataša Aljančič, Ž 45, članica AK Domžale, je osvojila prvo mesto v teku na 2.000 m zapreke in bronasto v balkanski štafeti;
Tomaž Jarc, M 45, direktor AK Domžale in BAVI 2011, je osvojil naslov balkanskega prvaka v balkanski štafeti;

Od Domžalčanov je balkanska prvakinja postala tudi Anica Kvas, Ž 65, Justi Koprivšek, Ž 55, pa je osvojila bronasto medaljo v polmaratonu.

Posebej omenimo organizacijo in izvedbo polmaratona, ki je bil, zgledno organiziran. Med več kot 200 tekači in tekačicami je bil zmagovalec Robert Kotnik, ki je za polmaraton porabil uro, 11 minut in 51 sekund, ena od zmagovalk pa je bila tudi Domžalčanka Jana Strahinič, ki si je tako pritekla že tretji naslov prvakinje Balkana.

V okviru polmaratona je AK Domžale, prvi v Sloveniji, izvedel tudi štafetni maraton, v katerem je vsak od tekmovalcev v štafeti pretekel pet kilometrov, en med njimi pa skoraj šest kilometrov. V okviru polmaratona je potekal tudi projekt Domžale tečejo.

V okviru projekta DOMŽALE TEČEJO je med moškimi zmagal Mirko Janjatovič, pred Andrejem Robičem in Robertom Šmalcem; med ženskami pa Nataša Planko, pred Ireno Kustec in Ivanko Tadič.

Med mešanimi štafetami v okviru polmaratona so zmagali SMRKCI (Miha Ferlan, Franci Grkman in Janja Juhant); med ženskimi štafetami ŠPORTNICE Saša Kržan, Barbara Kovič in Petra Gorenc); med moškimi štafetami pa Atletski klub Domžale (Jure Aljančič, Jakob Vodnjov in Rok Kveder).

Zastor za 21. Balkanskimi atletskimi veteranskimi igrami – BAVI 2011, katerih gostitelji smo bili Domžalčani, se je zagrnil. Več kot tisoč tekmovalcev in tekmovalk je zadovoljnih zapuščalo naše mesto. Da so bili res zadovoljni, pričajo vtisi, ki so jih zapisali v posebej zanje namenjeno knjigo in v njej tudi večkrat poudarili, da so bile to najboljše balkanske igre doslej. Tako ob koncu lahko ugotovimo, da so se uresničile besede župana Tonija Dragarja, ki jih je izrekel na slvoesnosti ob odprtju BAVI 2011: Naj vam še enkrat izrečem iskreno dobrodošlico ter vam zaželim, da se v Domžalah počutite kar se da lepo, udobno, varno in zabavno. Želim vam uspešno tekmovanje, veliko lepih trenutkov in upam, da boste s svojimi nastopi dosegli vaše osebne cilje.«

Matej

ISKRENA HVALA

V prvih dneh septembra je bila ATLETIKA kraljica športa v Domžalah. 21. balkanske veteranske igre so zahtevale veliko dela, ki smo ga dobro opravili. Zato iskrena hvala vsem atletskim sodnikom, atletskim delavcem, atletom, članom in članicam Društva šola za zdravje, gasilcem, učencem osnovnih šol Domžale, Rodica in Venclja Perka ter dijakom Srednje šole Domžale, vsem prostovoljcem, ki ste s svojim prispevkom pripomogli,da je prireditev uspela in so tekmovalci domov odhajali z lepimi vtisi s tekmovanj in športnega druženja v Domžalah. Hvala pokrovitelju, Občini Domžale, in vsem sponzorjem.

Organizacijski odbor za organizacijo in izvedbo balkanski atletskih veteranskih iger – BAVI 2011
Atletski klub Domžale

Oglasno sporočilo