Ali so občinski uslužbenci žrtve mobinga?

0
4062
business success
Vir: kamnican.si; 14.september 2011
V neuradnih pogovorih z občinskimi uslužbenci je bilo v zadnjem času velikokrat slišati, da nova občinska oblast vrši močan pritisk nad nekaterimi zaposlenimi. Novo občinsko vodstvo naj ne bi bilo zadovoljno z delom nekaterih uradnikov, pri drugih pa so jih motili stiki z nekdanjim županom ali opozicijskimi svetniki. Nihče od občinskih uslužbencev o pritiskih ni bil pripravljen javno spregovoriti, zato smo se za uradne informacije obrnili na inšpektorat Republike Slovenije za delo, kjer so nam potrdili, da preiskujejo občino Kamnik.

Po pripovedovanju občinskih uslužbencev je župan Marjan Šarec v preteklem letu od zaposlenih terjal precej nenavadnih pojasnil, zlasti, če jih je “zalotil” v družbi nekadnjega župana Antonta Toneta Smolnikarja. Pritiski na kamniške občinske uslužbence naj bi se še posebej stopnjevali po prihodu mag. Ivana Kende, sedanjega vršilca dolžnosti direktorja občinske uprave (na sliki levo).

O menjavah na občinski upravi smo poročali že pred časom. Znano je, da je župan Marjan Šarec zamenjal večino vodji oddelkov. Do zamenjav naj bi prišlo, ker župan ni bi bil zadovoljen z njihovim delom, pomemben dejavnik pri zamenjavi vodji oddelkov pa je gotovo igralo tudi nezaupanje, saj so v prejšnjem mandatu tesno sodelovali z bivšim županom Antonom Tonetom Smolnikarjem. Kot nam je povedal občinski uslužbenec, ki želi ostati neimenovan (njegovo ime hranimo v uredništvu), so se razmere začele poslabševati s prihodom sedanjega vršilca direktorja občinske uprave mag. Ivana Kende. Kot nam je povedal omenjeni občinski uslužbenec, je celotna občinska uprava pod pritiskom, saj ne vedo, kaj novo vodstvo občine sploh želi in kaj pričakujejo od uslužbencev. Vsakršni stiki z nekdanjim županom Smolnikarjem naj bi bili občinskim uslužbencem prepovedani, stiki z opozicijskimi politiki pa nezaželeni. Nekateri občinski uslužbenci so zaradi nevzdržnih razmer že dlje časa na bolniški.

faksimile_mobing

Faksimile elektronskega sporočila, v katerem iz inšpektorata RS za delo sporočajo, da je zoper odgovorne na občini Kamnik uveden inšpekcijski postopek.

Zaradi neznosnih razmer na kamniški občinski upravi, naj bi nedavno občinski uslužbenci podali prijavo zaradi mobinga na inšpektorat Republike Slovenije za delo. Prijavo so za naš spletni portal na inšpektoratu za delo potrdili. Vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja RS za delo mag. Boris Ružič nam je povedal, »v zvezi z vašim vprašanjem, ki smo ga prejeli včeraj po elektronski pošti, vam za potrebe obveščanja javnosti potrjujemo, da je zoper delodajalca Občina Kamnik uveden inšpekcijski postopek, ki še ni končan. Zaradi interesa nadaljevanja postopka vam drugih informacij v tem trenutku ni mogoče podati. O ugotovitvah in morebitnih izrečenih ukrepih bo mogoče poročati po zaključku postopka.«

Po definiciji je mobing motena komunikacija na delovnem mestu, ki je izrazito obremenjena s konflikti med sodelavci ali med podrejenimi in nadrejenimi, pri tem pa je napadena oseba v podrejenem položaju in izpostavljena sistematičnemu in dlje časa trajajočim napadom ene ali več oseb z namenom, da se ga izrine iz delovne sredine.

Kot rečeno, je inšpekcijski postopek v teku. O zaključkih preiskave vas bomo redno obveščali.

FOTO:
www.kamnik.si
www.blic.rs

Oglasno sporočilo