Uvodnik NOV!CE 3/2012: Zagamana Slovenija

0
3008
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 3.marec 2012

Kmalu nas čaka še en referendum, kjer bo ljudstvo odločalo o stvareh, ki bi se morale urediti na normalen način, pa se očitno ne bodo. Ne bom razglabljal o tem ali sem za ali proti družinskemu zakoniku, ker na ta referendum zanesljivo ne bom šel, povem le toliko, da absolutno podpiram kompromise in mislim, da nam takšni referendumi samo škodijo pri naši siceršnji zagamanosti in spodbujajo čustva, ki jih ne bi smelo biti niti na eni niti na drugi strani.

Se počutite zagamano … Nič hudega, veliko nas je takih zadnje čase. Nekateri so zagamani zato, ker so ZA, drugi so še bolj zagamani, ker so PROTI, spet nekdo je zagaman, ker nima za položnice, drugi kriči od zagamanosti, ker je izgubil službo, na srečo je vsaj nekdo v Mariboru zanesljivo zagaman, ker je zadel milijonsko sedmico na lotu … Skratka, dobrodošli v deželici zagamanih ljudi.
Ampak tako pač je, 40 tisoč ljudem se problem očitno zdi tako velik, da so sprožili referendum in zato bomo pač imeli še eno ljudsko izjasnjevanje. Noben rezultat ne bo zadovoljil nikogar popolnoma in zagamano bomo drobencljali naprej ter razglabljali o tem, ali je tega sploh treba bilo …
Tako kot se iz dneva v dan bolj sprašujem, kdaj bom končno začel živeti v državi, kjer se bomo nehali ukvarjati s pravicami drugih in najprej pogledali na svoje dolžnosti ter se vprašali, kaj smo pa mi storili, da ne bi bili tako prekleto zagamani in to iz dneva v dan bolj.
Bomo končno le dočakali, da bo nekdo “spucal” tajkune, potrgal nevidne mreže stricev in dobrotnikov, ki tako veselo lomastijo po davkoplačevalskem koritu, medtem ko nam država napoveduje zategovanje pasu, bomo dočakali, da bodo sodbe pravočasne in pravične, bomo dočakali, da nam na en ušiv pregled z ultrazvokom z uradno napotnico ne bo treba čakati nekaj mesecev, medtem ko ste samoplačniško lahko na vrsti v treh dneh, bomo dočakali, da se zagamanci ne bodo spraševali, kako drago je rušenje cestninskih postaj, medtem ko so zapravili milijarde za najdražje avtoceste v Evropi, zdaj pa lahko samo iz dneva v dan čakamo, kdaj se bo v tiste betonske bloke “zagamala” kakšna družina in bomo vse skupaj uvrstili v črno kroniko norosti te države.
Vse te vsakodnevne zagamanosti, ki jih poslušam in gledam, mi gredo veliko bolj na živce od razprave o tem ali bosta dva očeta lahko uredila skupno družino z biološkim otrokom in ali bosta obe mamici lahko hodili na roditeljske sestanke v šolo.
Ker mislim, da je čas za resno ukrepanje in reševanje te države, bom na referendumsko nedeljo (spet) zagamano sedel doma in čakal na boljše čase …

R. G.

Oglasno sporočilo