Domžale praznovale svojih 60 let od razglasitve za Mestno občino

0
2356
Vir: Občina Domžale; 19.april 2012

Prav v čast 60. obletnici razglasitve Domžal za Mestno občino, je v Hali komunalnega centra v četrtek, 19. aprila, potekala osrednja proslava.

Občina Domžale se je tako kot ostala mesta, skozi leta spreminjala in razvijala, pridobivala drugačno obliko in spreminjala tudi svojo vsebino. Čas je postregel le z eno enakostjo in to je z generacijami, ki so si vseskozi prizadevale ustvariti čim boljše pogoje za življenje in delo ter v posameznem obdobju narediti kar največ korakov za kvalitetno življenje svojih občanov in občank.

60 let je za vse nas in našo dolgo zgodovino relativno kratko, ob vseh spremembah, ki so zaznamovale naše mesto, pa kljub vsemu zelo dolgo. Mnogo trenutkov v zgodovini našega mesta zahteva svoje mesto pod peresom zgodovinarjev, zato je potrebnega veliko raziskovanja in podrobnega pregleda. Le na tak način lahko dobimo veliko informacij o naši preteklosti, preteklosti naših prednikov in preteklosti našega mesta. Nove informacije pomenijo širitev znanja in obzorja, ki nas spodbujata, da stremimo v prihodnost.

Prav v čast 60. obletnici razglasitve Domžal za Mestno občino, je v Hali komunalnega centra v četrtek, 19. aprila, potekala osrednja proslava. Zabavno-kulturni programu so popestrili: Domžalski komorni zbor, Domžalski rokodelci, Folklorna skupina KD Groblje, Domžalski likovniki, Teja Gregorin in Klemen Bauer, Združeni domžalski pevski zbori, Združeni otroški pevski zbori domžalskih osnovnih šol, Otroška folklorna skupina KD Domžale, Otroška plesna skupina Ola la iz Koprivnice, Matjaž Brojan, Ansambel Leteči muzikanti in Eva Černe.

Slavnostni govornik na proslavi je bil Toni Dragar, župan Občine Domžale. Pravi, da bi o zgodovini mesta lahko govoril ure in ure, vendar si je zaradi njene pestrosti in iz vsega spoštovanja zanjo potrebno vzeti čas. Čas, katerega si je za vse nas vzel prof. dr. Miroslav Stiplovšek, priznani raziskovalec slovenske in kulturne zgodovine, ki je tudi danes z nami. V preteklih nekaj mesecih je namreč v publikaciji »Nastanek mestne občine Domžale leta 1952, pomembna prelomnica v upravnem razvoju domžalskega območja« razkril našo pot do razglasitve Domžal za trg leta 1925 in za mestno občino leta 1952 ter tako rešil marsikatero neznanko.

Toni Dragar je dejal: “Skozi domžalsko zgodovino vas bodo popeljali tudi današnji povezovalci prireditve, zato se ta trenutek raje osredotočimo na sedanjost. Način življenja, neustavljivi razvoj tehnologije, vse večje želje, potrebe in zahteve so nas privedle do tega, da skoraj nikoli več nismo popolnoma zadovoljni. Vedno si želimo še več, radi bi živeli vse lepše in bolje, nikoli nimamo dovolj. Ravno zato smo pogosto nezadovoljni, kritični in zahtevni. Želijo nemogoče. Napake oz. pomanjkljivosti v življenju, ki bi nekoč pomenile izredno veliko oziroma več od pričakovanega, danes pomenijo orodje za podajanje kritik. Zavedati se moramo, da se z besedo nekoč vrnemo le 60 let nazaj, ko ste bili nekateri že odrasli, spet drugi pa komaj rodili in v tem obdobju tudi odraščali. Spomnite se. Mar niste bili zadovoljni z majhnim?”

Župan je v svojem govoru povedal, da je bilo v preteklosti že veliko narejenega, vendar je pred nami še veliko dela. “Ko že govorim o razvoju mesta, naj poudarim, da se trudimo prebiti skozi mnoge ovire, ki nam stojijo na poti pri preoblikovanju tako želenega centra mesta. Ovire, ki se jih mnogi ne zavedajo, nam pa pomenijo nepremostljiv problem, ki bi ga vsi zelo radi rešili. Razvoj centra skušamo ustvariti tudi s posodobljeno tržnico in Češminovim parkom, ki predstavljata enkratno mesto za druženje in zabavo,” pove Dragar.

Kljub razdrobljenosti mesta na vasi, pa vse večja priseljenost dokazuje, da občina Domžale svojim občankam in občanom resnično nudi vse na enem mestu, naj se tiče kulture, športa in rekreacije, zdravstva in izobraževanja. Ob vsem tem ne smemo pozabiti na možnost takošnjega umika v naravo, ki vsem skupaj nudi idelano okolje za sprostitev, rekreacijo in notranje zadovoljstvo.

Zgodovina nas je danes združila in pripeljala na eno mesto. Prav je, da se družimo, obudimo spomin na našo preteklost in skupaj stopimo v prihodnost. Ob prazniku občine Domžale je župan izrekel zahvalo vsem, ki se na kakršen koli način trudijo in pomagajo pri razvoju občine. Za konec pa je še dodal: “Zahvala tudi našim svetnicam in svetnikom, ki sprejemajo pomembne odločitve za našo prihodnost. Vsem skupaj pa še naprej želim prijetno bivanje v naši občini ter veliko skupnega razumevanja, tako doma kot tudi v skupnosti v kateri živimo.
Današnje praznovanje pa naj bo trenutek sprostitve in povezovanja, zato vam želim vse dobro!”

Oglasno sporočilo