Uvodnik NOV!CE 17/2012: Ludizem

0
3925

»Gremo na ulice«, »Ta vlada naj odstopi«, »Vsi ste lopovi«, »Delu čast in oblast« … Vse to se je na tisto lepo sončno soboto razlegalo iz bele Ljubljane, ki se tako rada okiti s simbolom upora. Upor zoper oblast, lopove, ministre, vlado, tajkune in ne vem koga še, je na ulice pognal okrog 30 tisoč ljudi. Je to veliko, je to premalo? Vsekakor je dovolj, da se tisti, zoper katerega protestira takšna množica, zamisli. In kaj sledi. Pravzaprav nič, ker tudi ni nič pametnega sledilo leta 2007, ko so bili transparenti in izjave množice tako rekoč enaki, pa nič pametnega ni sledilo niti leta 2010, ko se je prav tako množično demonstriralo, zato nimam prav nobenega upanja, da bo po tokratnih demonstracijah kaj bolje. Prav je, da ljudje demonstrirajo, ampak prav bi tudi bilo, da bi taisti, ki te demonstracije pridno in redno organizirajo, tudi povedali, kaj je resna alternativa, ki ne sloni zgolj na parolah, ki jih reciklirajo iz leta v leto. Prav bi tudi bilo, da bi ti sindikalni možiceljni, ki že desetletja zaustavljajo vse reforme in napredek, enkrat pošteno povedali ljudem, da nimajo pojma, kaj storiti, so pa seveda PROTI, ker je tako prav?!
Vse skupaj me spominja na obdobje ludizma, ko so delavci v besu in upravičenem strahu pred izgubo dela uničevali tovarniške stroje, misleč, da bo to kaj pomagalo.
Ste se že naveličali posnetkov iz Grčije, kjer »ponosni« Grki, kot se radi poimenujejo, vsake toliko požgejo in kamenjajo središče Aten, razbijejo kako izložbo in se potem z očmi, polnimi solzivca, odpravijo potešeni domov. Smo jim pokazali hudiča, si najbrž mislijo, medtem ko njihova država tone in tone, vse globlje in globlje.
Strah me je grškega scenarija in strah me je ljudi, ki so proti samo zato, ker na oblasti ni nekdo, ki bi jim še naprej prodajal prazen up, na naš račun seveda. Vseeno mi je, kaj in kdo je na oblasti, želim si le, da bi to državo končno nekdo potegnil naprej. S parolami in transparenti ne bomo prišli nikamor in kakor se zadeve obračajo, imam včasih občutek, da bi nekateri najraje videli, da se začnejo deliti še puške … In medtem ko bomo na »fronti«, bodo ludisti mirno gledali iz varnih pisarn, od koder iz ozadja vladajo tej državi že desetletja.
Jakob

Oglasno sporočilo