Alja Sitar pred prvim vrhuncem sezone

0
2820
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE 15.februar 2013

V soboto 16.2. bo v Ljubljani potekalo državno dvoransko atletsko prvenstvo. Vsekakor se nam obeta eden od vrhuncev zimske atletske sezone, saj je tekmovanje ena od zadnjih priložnosti za izpolnitev zahtevnih norm, ki so predpisane za nastop na evropskem prvenstvu v Goteborgu.

Seveda pa bomo nastope najboljših slovenskih atletov pozorno spremljali tudi v Domžalah. Alja Sitar, najboljša domžalska atletinja bo skušala potrditi svoj najboljši rezultat sezone v teku na 60 m. Čas 7.46 zaostaja za normo evropskega prvenstva le 6 stotink sekunde. V kratkem razgovoru z Aljo velja pričakovati dober nastop in nadaljevanju odličnih rezultatov najmlajših atletov, članov Atletskega društva AS.
Alja ali odličen rezultat na prvi letošnji tekmi obeta dobro in uspešno atletsko sezono?
Pravzaprav je rezultat plod treningov. Če bi se mi pripravljalna sezona izšla brez poškodb bi bil verjetno še veliko boljši. Pozna se, da je moja fizioterapevtka Nežka Poljanšek veliko odsotna, saj pomaga Tini Maze do vseh njenih izvrstnih rezultatov in tako je moje okrevanje po poškodbah na žalost daljše. Mi pa zadnje čase pomaga odlična maserka Nika, kar se pozna tudi na rezultatih. Ob tej priložnosti bi se obema, Nežki in Niki res iz srca zahvalila. Iskrena hvala!!

Kakšni so tvoji cilji v letošnji sezoni?
S trenerjem Damjanom Zlatnarjem načrtujeva v poletni sezoni izboljšanje vseh mojih rezultatov, tako na v teku na 100m, kot tudi na 200m. To pomeni, da bi z lahkoto dosegla normi za nastop na Evropskem prvenstvu za mlajše članice in Sredozemskih igrah. Tam pa z dobrim rezultatom ne bi le nastopala, ampak imela realne možnosti preko kvalifikacij priti do četrtfinala, polfinala… Ker je trenutno čas dvoranskih nastopov, bi z izboljšanjem osebnega rekorda v teku na 60m, dosegla normo za nastop na Evropskem prvenstvu za članice v dvorani. To pa bi bila prva ”češnjica na vrhu sadne kupe”.
Čeprav nastopaš v kraljevski atletski disciplini si zadnja leta prisotna na vseh večjih tekmovanjih. Ti je kakšen dogodek ostal še posebno v spominu?
Veselim in zapomnim si vsako izboljšanje osebnega rezultata, nekaj posebnega pa sta bila nastop s slovensko štafeto lani na Evropskem prvenstvu v Helsinkih in doživetje pred dvema letoma na Diamantni ligi v Londonu. Z nami v štafeti je tekla ena kraljic svetovnega šprinta Marlenne Ottey in nastop v družbi z eno najboljših atletinj vseh časov je velika čast in užitek. Ko enkrat doživiš tak pozdrav množičnega občinstva, kot smo ga bile deležne vse članice štafete ravno zaradi Marlenne, tega ne pozabiš nikoli. Ljudje po svetu jo neizmerno spoštujejo in sprašujem se, kako da se nihče v Sloveniji ne zna na široko pohvaliti z njo. Očitno bo že držalo, da smo preozki in zaprti v razmišljanju…

Kateri rezultat na tvoji atletski poti ti pomeni največ?
Največ mi pomeni rezultat 7.41 sekund v teku na 60m, saj je to tudi moj najvrednejši rezultat po mednarodnih atletskih tablicah, katere nas vse atlete pravično vrednotijo tudi med seboj ne glede na disciplino v kateri nastopamo.

Slovenska atletika ima slabe pogoje za delo, čeprav doseženi rezultati govorijo drugače. Kakšni so pogoji za delo vrhunskega atleta v Domžalah?
Pogoji za delo so zadovoljivi, kar se tiče stadiona, tu pa se počasi stvar zaključi. Na žalost je razvoj vrhunskega atleta povezan z denarjem, ki pa ga ni dovolj. Za uspešno sezono je potrebno, da ostaneš zdrav, nepoškodovan, kar pa v stroške prevedeno pomeni: fizioterapija, masaže, plačilo trenerja, dodatna športna prehrana in vitaminizacija, nakup opreme za treninge in tekmovanja, prevozi in startnine na tekmovanja po Sloveniji in drugod po svetu, plačilo uporabe dvorane v Ljubljani in še in še bi lahko naštevala…ker pa je denarja premalo, se hitro vse ustavi. Pripetijo se poškodbe, potrebno je okrevanje po njih in potem smo spet na začetku in to nekajkrat na leto. To nikakor niso lepi trenutki. Mesečno bi vrhunski atlet potreboval vsaj 1500-2000€, kar je v današnjih časih sanjska in nedosegljiva vsota. Na žalost velja tudi v atletiki pravilo: več vložiš – več dobiš.
Verjamem, da se bodo tudi za naše novo-ustanovljeno Atletsko društvo AS hitro našli sponzorji, ki bodo s ponosom pomagali in se srčno veselili skupaj z nami vseh naših zmag in uspehov ki prihajajo.
Najmlajši člani Atletskega društva AS so odlično pričeli sezono je to tudi za tebe lepa spodbuda?
Nikakršno presenečenje ni, da naši najmlajši dosegajo tako odlične rezultate v zelo močni in številčni konkurenci. Ni težko pobirati medalj tam, kjer nastopajo le trije ali štirje tekmovalci… Imajo odlično trenerko Alenko Zavadlav, ki zna delati z njimi, kar se odraža na njihovih zadovoljnih obrazih, ko izboljšujejo svoje rezultate iz tekmovanja v tekmovanje. Vesela sem, da sem del te zdrave sredine v našem Atletskem društvu AS in nihče od nas še ni pokazal vsega kar zna in zmore.

Alja, ljubitelji atletike in športa v Domžalah verjamemo v tvoje trdo delo in ti iz srca želimo vrhunskih rezultatov tudi v letošnji sezoni. Srečno!

R.L.

Oglasno sporočilo