Prodaja premaznika tik pred zaključkom

0
2849

Vir: dnevnik.si; 10.september 2013

Prihodnji dnevi bodo ključni za usodo domžalske premazniške skupine Helios, ki utegne že v kratkem postati nova članica avstrijske skupine Ring International.

Helios (Foto: Matej Povše/dokumentacija Dnevnika)

Uroš Slavinec, predsednik uprave Heliosa (Foto: Alenka Žavbi/dokumentacija Dnevnika)

Potem ko so se v zadnjih tednih največji lastniki Heliosa z avstrijskim Ring International uskladili glede večine zavez, ki jih bodo morali Avstrijci spoštovati po prevzemu, se je včeraj na Dunaju začela še sklepna faza pogajanj o prodaji skoraj 75-odstotnega deleža Heliosa.

Po neuradnih informacijah naj bi se zdaj konzorcij Heliosovih lastnikov na čelu s Slovensko odškodninsko družbo, Modro zavarovalnico in NLB z Ring International začel dogovarjati tudi o višini kupnine. Pogajanja naj bi do zdaj potekala zelo konstruktivno, po pričakovanjih naših virov pa bi moral biti končni dogovor sklenjen še pred iztekom meseca. Kot smo poročali, je Ring International za delnico Heliosa ponudil okoli 600 evrov, kar vrednost celotne Skupine Helios postavlja pri okoli 170 milijonih evrov. Glede na to, da je Ring International pristal na večino zavez, ki so jih postavili prodajalci, je pričakovati, da bodo Avstrijci to poskušali izkoristiti za znižanje cene. Toda veliko manevrskega prostora v Ringu nimajo, saj že od vsega začetka poudarjajo, da jih zanima ohranitev Heliosove proizvodnje kot tudi blagovnih znamk in razvojnih centrov, zaradi česar bi to zdaj le stežka uporabili kot razlog za znižanje kupnine.

Med ključnimi pogoji, ki jih je postavila uprava Heliosa in ki so jih v večji meri »posvojili« tudi prodajalci, je bila predvsem ohranitev vseh proizvodnih lokacij, razvojnih centrov in števila zaposlenih. Kako bodo lastniki nadzirali spoštovanje teh zavez in kakšne sankcije bodo doletele Ring International v primeru ugotovljenih nepravilnosti, za zdaj ni znano. Prodajalci namreč prodajnih postopkov ne komentirajo, Avstrijci pa na vprašanja, povezana s Skupino Helios, že od vsega začetka ne želijo odgovarjati. Že pred meseci pa naj bi se predsednik uprave Heliosa Uroš Slavinec z Ring International dogovoril, da bo skupaj s članom uprave Alešem Klavžarjem ostal v družbi, če Ringu uspe prevzem. Teh informacij Slavinec ni želel komentirati, češ da se je z obema interesentoma (poleg Ring International še ameriški PPG) »pogovarjal o marsičem«.

Vir: Dnevnik / avtor: mp

Oglasno sporočilo