Eva Černe, zmagovalka Slovenske popevke 2013

0
4413

Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE 6.oktober 2013

Eva Černe je mlada in talentirana glasbenica, ki je postala poznana širši javnosti leta 2006, po zmagi na Bitki talentov. Od takrat naprej niza uspeh za uspehom in kljub rosnim letom se lahko že postavi ob bok najboljšim slovenskim pevkam in pevcem.

Na letošnjem festivalu Slovenske popevke je s pesmijo Vrti se v ritmu že drugič zmagala po izboru gledalcev. Najbrž ni osebe, ki ne bi vedela, kdo je Eva Černe. Toda ali ste vedeli, da Eva študira operno petje? In da si želi postati učiteljica petja?

V širši javnosti si postala prepoznavna po zmagi na Bitki talentov leta 2006, vendar to niso bili tvoji prvi koraki v glasbenem svetu. Kaj si počela pred tem?
Šest let sem igrala violino pri prof. Branki Bečaj in pet let klavir pri prof. Romani Bizjak Saje v Glasbeni šoli Domžale. Prve pevske izkušnje sem pridobila v otroškem pevskem zboru Domžalčki, pod vodstvom Jožice Vidic. Pri dvanajstih letih sem posnela svojo otroško kaseto z najstniškimi pesmimi. Vsako leto sem se udeleževala različnih festivalov: Prvi glasek Gorenjske, kjer sem leta 2003 zmagala, MMS. Tudi na FENS sem leta 2004 zmagala, udeležila pa sem se še Veselega tobogana, Kristalčka, Prvega glaska Gorenjske. Posnela sem tudi dve skladbi na zgoščenki za otroke z naslovom »Šmentana muha«, pod okriljem avtorja Slavka Avsenika ml. Bila sem tudi članica dveh dekliških pevskih zborov Mojega speva in Sirene.

Zmaga na Bitki talentov je bila najbrž velika prelomnica v tvojem življenju. Kako se je tvoje življenje po tem spremenilo?
Ja, res je. Imela sem bolj natrpan urnik, veliko nastopov, prevozila sem celo Slovenijo, spoznavala nove kraje, ljudi in uživala v nastopanju.

Na letošnjem festivalu Slovenska popevka si s pesmijo Vrti se v ritmu zmagala po izboru občinstva. Sicer si že stara znanka Slovenske popevke, že prej si tam dosegala uspehe.
Tako je, leta 2007 sem na Slovenski popevki nastopila prvič in zmagala z lepo balado, z naslovom Pomlad v mestu. Pri ustvarjanju te skladbe sem sodelovala z Boštjanom Grabnarjem, D.K. Hussem in Rokom Golobom. Drugič sem se predstavila leta 2010 s skladbo Signali. Tudi pri tej skladbi sem sodelovala z Rokom Golobom in bila po izboru občinstva druga.

Slovenska popevka je festival z dolgoletno tradicijo. Na njem so se predstavile, za mnogo Slovencev, najlepše slovenske pesmi in največja imena slovenske glasbe. Si si kdaj predstavljala, da se boš nekoč med temi imeni znašla tudi ti? Kaj ti pravzaprav pomeni zmaga na popevki?
Moram priznati, da si nisem upala predstavljati, da mi bo kdaj uspelo nastopiti na Slovenski popevki in to mi je bilo res nekaj nedosegljivega. In ne samo, da sem se lahko predstavila na tako uglednem festivalu, uspelo mi je celo dvakrat zmagati. To mi pomeni eno veliko potrditev, zadovoljstvo in motivacijo za naprej.

Se ti zdi pomembno, da imamo v Sloveniji glasbene festivale, kot sta na primer Ema in Slovenska popevka?
Seveda. Sedaj imamo k sreči še Melodije morja in sonca, za Emo pa se mi zdi, da se še ne ve, če letos sploh bo. Zdi se mi, da ni tako veliko možnosti za predstavitev širši publiki, in ti festivali omogočajo ravno to. Prav tako je posebno doživetje peti z orkestrom, Big bandom ali bandom, in seveda je to čisto drugačen užitek, tako za pevce kot za poslušalce.

Se ti zdi, da tovrstni glasbeni festivali izgubljajo na priljubljenosti in ugledu med Slovenci?
Glede na letošnji odziv se mi zdi, da ne izgubljajo. Tudi sama vedno rada pogledam te festivale in mislim, da jih moramo ceniti.

Popularna glasba pa ni edina zvrst, s katero se ukvarjaš, aktivna si namreč tudi na opernem področju.
Sem študentka 2. letnika magisterija na Akademiji za glasbo v Ljubljani, smer operno petje. Letos me čaka veliko avdicij, študijska vloga Sandrine v operi La Cecchina. Oktobra bom kot gostja nastopila tudi na koncertih komornega godalnega orkestra Mladi ljubljanski solisti v Lendavi, Mariboru in v Ljubljani.

Si želiš ustvariti kariero v operi?
Želim si peti tudi v operi, bomo videli kakšne priložnosti se bodo še ponudile.

Pred dvema letoma si pokazala, da poleg pevskega obvladaš tudi igralsko področje. Nastopala si v poletnem gledališču Studenec, kjer si imela glavno vlogo v predstavi Dama iz Maxima. Kakšna se ti je zdela ta izkušnja?
Enkratna. V vlogi Puže Frou-Frou sem zelo napredovala. Čisto na začetku nisem vedela, če bom zmogla, vendar sem se vloge lotila z veliko odgovornostjo. Bilo je veliko priprav, odrekanj in vaje. Na koncu se je izplačalo, neskončno sem uživala na odru.

Si študentka Akademije za glasbo, torej si svoje življenje najbrž predstavljaš v tesni povezavi z glasbo. Kje se vidiš čez nekaj let?
Vidim se v vlogi učiteljice petja. Organizirala bom koncerte, nastopala na različnih prireditvah, vsega vam pa ne razkrijem, boste izvedeli vse ob svojem času.

Pa še malce bolj kratkoročni načrti – se obeta kakšen nov album? Morda kakšen samostojen koncert?
Najprej imam v načrtu posneti spot za zmagovalno skladbo Slovenske popevke. Nato ustvarjati in posneti nove pesmi, ko pa bom začutila, da je trenutek za album, ga bom zagotovo izdala. Prioriteta pa mi je uspešno zaključiti študij, čemur se bom letos največ posvečala.

Lara Srša
Foto: Anže Godec

Oglasno sporočilo