»Nekateri nas podpirajo, nekateri se nam posmehujejo. Tako pač v življenju je.«

0
2723

Vir: KK Lastovka 22.oktober 2013

Matej Burger je direktor Košarkarskega kluba Lastovka iz Domžal. Znan je kot uspešen podjetnik in človek, ki si rad postavi visoke cilje. Z njim smo se pogovarjali po članski tekmi prvega kola 2. lige. Povprašali smo ga o klubski viziji, košarki v Domžalah in v Sloveniji.

Kaj Vam pomeni Lastovka?
Košarkarski klub Lastovka mi pomeni predvsem druženje s športniki – košarkarji, iziv pri doseganju športnih ciljev. Predvsem zagotavljati mladini in malo starejšim neko možnost, da svoj tekmovalni naboj pokažejo na igrišču in ne kje drugje, recimo na ulici

Ste zadovoljni z lansko člansko sezono?
Kot novopečeni drugoligaš moramo biti zadovoljni.

Kako ste letos zadovoljni z izkupičkom prestopnega roka pri članih?
Zadovoljen sem predvsem s pomladitvijo ekipe in, da smo dobili v svoje vrste perspektivne mlade igralce, večinoma iz okolice Domžal.

Kakšna so pričakovanja pred sezono?
Pričakovanja pred sezono so visoka, saj ciljamo na sam vrh druge lige. Kljub visokemu porazu v prvem kolu cilji ostajajo nespremenjeni. Zato je zdaj je izziv še večji.

Kakšni so dolgoročni cilji kluba?
Dolgoročni cilji so, da postanemo stabilen prvoligaš in da v prihodnosti črpamo igralce za člansko ekipo predvsem iz našega mladinskega pogona.

Zadnje čase nekateri drugi klubi izjemno težko zagotavljajo finančno stabilnost. Kaj je pri Lastovki drugače, da klub po tej plati nima težav?
Vodstvo kluba z denarjem ne mahinira; ravnamo gospodarno. Delamo ljubiteljsko in vsak denar, ki ga dobimo, ostane v klubu. Tudi igralci niso preplačani; dobijo toliko kolikor so klubske zmožnosti.

Je slovenska košarka na dovolj visokem nivoju? Je zanimiva za gledalce?
Slovenska košarka ni na visokem nivoju, saj imajo mladinske reprezentance na mednarodnem nivoju iz leta v leto slabše rezultate, kar pomeni, da nas prehitevajo tudi nekdaj drugorazredne reprezentance. Ni nekega sistematičnega dela, ki bi zbudil predvsem trenerje pri najmlajših kategorijah, da bi bolj kvalitetno delali. Košarka v Sloveniji bo vedno zanimiva za gledalce.

Kakšen je po vašem mnenju vpliv evrposkega prvenstva septembra letos na košarko v Sloveniji?
Vpliv prvenstva je velik in zagotavlja nov val navdušenja med mladimi, kar lahko v klubih tudi občutimo. Skratka zelo velik in pozitiven vpliv.

Se Vam zdi, da Domžale potrebujejo dva košarkarska kluba? Je to vzdržno?
Vsak klub je zgodba zase. Če je vzdržno pa bo pokazal čas.

V okolišu delujejo 4 klubi – Komenda, Kamnik, Domžale. Je možno sodelovanje?
Z ostalimi klubi v zadnjih letih sodelujemo bolj malo, saj je na lokalni ravni težko najti pravo komunikacijo. Vsak vleče na svojo stran.

Kako klub skozi Vaše oči sprejema lokalna skupnost?
Mislim, da mešano. Nekateri nas podpirajo, nekateri se nam posmehujejo. To se mi zdi povsem normalno; tako pač v življenju je.

Kako je s košarkarsko infrastrukturo za klube in za prebivalce v tem okolju?
Zunanjih igrišč v Domžalah je dovolj. Problem je infrastruktura za resno ukvarjanje s športom; to pa ni problem samo v Domžalah, ampak povsod po Sloveniji. Časi so težki in razumemo da denarja za nove dvorane trenutno enostavno ni.
Ljudje so lačni, brez služb… Seveda je skrb za osnovne potrebe vseh ljudi vselej pomembnejša od dvoran in ostalih stvari.

Matija Rakun/KK Lastovka

Oglasno sporočilo