Uvodnik NOV!CE 1/2014: Knockout-podri, da obleži

0
2947
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 23.januar 2014

(prosto po Prešernu….)
Ste že slišali za tole novo pogruntavščino, ki se je razpasla, kje drugje kot v Ameriki. No, če nimate časa brskati po internetu, naj vam na kratko opišem, kaj bi zagledali, če bi v google vtipkali besedo “knockout”.

Na posnetku, ki je narejen z navadnim mobilnim telefonom, bi najprej videli sprehajalce na kakšnem, ne preveč obljudenem predelu mesta in potem bi se tem sprehajalcem približala skupina mladeničev (trije ali štrije). In ko bi ti šli mimo enega od mimoidočih, bi eden od njih silovito in popolnoma nepričakovano udaril mimoidočega v obraz. Ta udarec mora biti tako močan, da mimoidočega dobesedno pokosi na tla in takrat mladeniči začnejo bežati, svoj “podvig” pa ovekovičijo na yutubu… Ob tem je seveda treba poudariti, da so ves čas posneti v hrbet in imajo kapuce na glavi.
Se vam zdi smešno?!, frajersko?!, duhovito?!, pogumno?!… Če mene vprašate, je zadeva popolnoma absurdna, nemoralna in skrajno zavožena, ampak ogledi teh posnetkov na youtubu se beležijo v tisočih.
Pa ponovimo vajo, kaj je na teh posnetkih (ogledal sem si jih okrog ducat, tako da vem kaj govorim, potem pa sem jih z gnusom prenehal gledati…)
Na teh posnetkih skupina mladeničev ob mimohodu z enim udarcem podre starca, mlado mamico z vozičkom (ta ima največ ogledov), poslovneža, ki telefonira, smetarja, ki mirno pometa ulico…. in potem zbežijo.Najhuje pri vsem skupaj je, da tisti, ki so deležni tega “pogumnega dejanja”, pogosto obležijo s hudimi poškodami glave in trajnimi posledicami. Da o tem, kako te žrtve napadov v prihodnje hodijo po cesti in se ozirajo naokrog, sploh ne govorim….
In dragi moji, to našo mladino danes zabava???!!!!! Ja, enostavno se jim zdi “kull”, karkoli že to pomeni.
Nekaj podobnega naj bi se zadnjič zgodilo gospodični v Češminovem parku v Domžalah. Po udarcu mimoidočega je obležala in kar je najhuje, nihče ji kar nekaj časa ni priskočil na pomoč. Zadevo smo preverjali tudi na policiji, pa nismo prišli daleč, uradne prijave očitno ni bilo in ker se nihče ni opogumil in naznanil tega kaznivega dejanja, se očitno ni zgodilo.
Ampak spoštovane bralke in bralci, naj tu izkoristim tisto malo moč javnega medija in vas pozovem, da morate vsako takšno dejanje prijaviti pristojnim. Brezkompromisno! Nasilje med mladimi, nasilje nad ženskami, nasilje nad otroki… Nič od tega ne sme ostati neopaženo, kaj šele nekaznovano. Tisti, ki mislijo, da lahko druge mirno tolčejo po glavi in jo odnesejo kot “glavne zvezde youtuba”, morajo resno dobiti po glavi. In to ne s pestjo, ampak z ukrepi, ki jih za to predvideva zakon.
Ne pustimo, da nas še po cesti mlatijo tisti, ki so večji in imajo daljše roke. Ne pozabite, tako kot imajo oni mobitel, da posnamejo svoje “junaštvo” ga imate tudi vi, da posnamete njihove obraze. Razkrinkajmo vsaj te norce in ne pustimo, da nas prisilijo, da se ob družinskem sprehodu oziramo čez ramo.
Usekajte nazaj, tako kot se spodobi: s prijavo in državljanskim pogumom, drugače se bomo začeli po naši lepi državi sprehajati molče. Ne pustimo si vzeti nasmeha in prijaznega pozdrava mimoidočih.

Jakob

Oglasno sporočilo