Uvodnik NOV!CE 2/2014: Ko smo majhni, lahko postanemo veliki

0
3422
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 13.februar 2014

Vremenska ujma, ki je nedavno zajela našo deželico, je znova pokazala, kako majhni smo, ko nas udari narava. Splet nenavadnih okoliščin, nekaj stopinj manj, kot v sosednjih pokrajinah ,in v enem dnevu smo dobili apokaliptične posnetke Slovenije, ki je bila ujeta v žled in sneg. Ko je ta sila narave začela resnično kazati zobe in ko so pod težo ledu začeli popuščati ne le grmički, ampak tudi velika drevesa, daljnovodi in ograje, je postalo jasno, da nas čaka nekaj hudih dni.

In tako kot ob vsaki naravni ujmi, smo se tudi tokrat zavedeli, kako razvajeni oz. navajeni smo na vse civilizacijske pridobitve. Potem, ko so nekateri še nekako preživeli “romantično” noč brez elektrike, je prišla še ena in še ena in še ena… Ko si brez elektrike nekaj dni, pa vse skupaj ni več tako zanimivo, da o padajočem drevju in nevarnostih, ki jih je to povzročalo, sploh ne govorim. Najbrž danes ni več nikogar, ki ne bi malo bolj kritično ocenil vitkih smrek, ki jih ima tik ob hiši in se lahko ob podobni ujmi podrejo naravnost v dnevno sobo. Ujma je spet pripomogla k temu, da smo spoznali, kako pomembna je medsebojna pomoč, koliko pomeni že tolažilna beseda, topel čaj pri sosedu in stisk roke po opravljenem delu. Vsaka naravna nesreča vedno znova rodi tudi junake in tudi tokrat so se izkazali gasilci, delavci elektro podjetij, komunalni delavci, vojaki… Vsi so dneve in noči nesebično in mnogi tudi v svojem prostem času ali za neplačan dopust, reševali imetje drugih in popravljali škodo na območjih, ki so bila najhuje prizadeta.
Tem ljudem gre v teh dneh največje priznanje in zahvala. Res so junaki in resnično bi bilo prav, da nanje in na njihovo srčnost ne bi pozabili že dva dni potem, ko se v naše domove vrne elektrika in bodo ceste spet normalno prevozne. Pomislite nanje večkrat, pomislite vsakič, ko se boste spet brezskrbno zatopili v topel spanec, pomislite, ko se boste spet peljali po cesti, ki je pred nekaj dnevi bila videti kot bojišče.

Oddolžite se jim po svojih močeh, večkrat. Jutri bodo spet morda oni naredili nekaj za vas.

Jakob

 

 

Saša Lendero je s svojimi angelčki preplavila Slovenijo

Oglasno sporočilo