Na Viru pustna mafija prevzela oblast

0
2957
Vir: MMC RTV SLO; 16.februar 2014

Domžalski župan rad predal ključe oblasti

Na Viru pri Domžalah je štirinajst dni pred pustom tamkajšnja pustna mafija prevzela oblast. Po hitrem postopku so uvedli pustne zakone in obljubljajo, da bo zdaj tam vse lepše.

Prvi pustni zakon se glasi: “Kdor na Viru ni za pusta, naj izseli se do avgusta!” Pustni zakoni pa med drugim določajo, da morajo biti lokali na Viru odslej odprti 24 ur na dan, da morajo gostilničarji točiti čez rob in da morajo biti “kelnarce” pomanjkljivo oblečene. Da je Vir zdaj pustna dežela, priča že velik pisan transparent čez cesto ob vstopu v naselje, tam pa so virski veseljaki že po tradiciji na streho bližnje lekarne postavili tudi maskoto svojega karnevala Pustnega strička.

Pustne maske je izdelal akademski slikar in kipar Jože Tönig iz Domžal (desno na fotografiji)

Pri postavljanju Strička so jim pomagali kurenti, ki so že začeli odganjati zimo, posebej veliko pozornosti pa so pritegnili častni gostje, najuglednejši slovenski politiki, ki so bili tokrat v novih črtastih uniformah. Te so med opazovalci dogajanja naletele na veliko pohval, med častnimi gosti pa je ob predsedniku Borutu, ki je s svojo udarniško skupino prisoten povsod, tokrat posebno pozornost pritegovala Alenka. Povedala je, da se med virsko mafijo dobro počuti in da se že dogovarjajo, kakšne davke bi še lahko uvedli. Svojo pomoč je takoj ponudil tudi Gašpar Gašpar, ki je napovedal, da bo na Vir poslal svoje barke. Kako bo to izvedel, je nazorno prikazal z vijuganjem po virskih ulicah.

Domžalski župan Toni Dragar je ob predaji oblasti začutil pravo olajšanje. Dejal je, da z mirno vestjo predaja ključ, saj je občinska blagajna prazna, ker so zapravljali, nekaj denarja pa jim je pobrala tudi država, čeprav je napovedovala, da naj bi jim ga dala. Pustni župan sploh ni zaskrbljen, pravi, da bo prvi ukrep njegove vlade polnjenje njihove blagajne in da so zato na Vir povabili častne goste z bogatimi izkušnjami in znanjem na tem področju.

Ker so hitri in učinkoviti, so člani pustne mafije prepričani, da bo odslej na Viru zelo prijetno in veselo. Pripravili bodo celo vrsto zabav in veselih prireditev. Teh bo največ na pustno soboto, 1. marca, višek njihovega rajanja pa bo pustni karneval, ki bo naslednji dan, v nedeljo, 2. marca, ob 14. uri in 14 sekund po ulicah Vira popeljal množico mask, med katerimi se jih bo večina pokazala prvič. Obisk so že napovedale številne zanimive skupine mask, vendar organizatorji prijave še sprejemajo. Pustno rajanje bodo sklenili na pepelnično sredo z žalostnim pokopom Pusta.

Miro Štebe, TV Slovenija

Več na: https://www.rtvslo.si/lokalne-novice/na-viru-pustna-mafija-prevzela-oblast/329977

Oglasno sporočilo