Uvodnik NOV!CE 3/2014: Teža lastnega bremena

0
3042
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 7.marec 2014

Slovenci smo ponosni nase in na svojo državo.
Slovenci smo pridni ljudje.
Slovenci smo neverjetno radi izključni lastniki premoženja.
Slovenci ljubimo svoje hiše, vrtove in predvsem ograje.
Slovenci mirno prenašamo, kako nam kradejo prihodnost.

Napaberkoval sem par trditev, ki se mi zadnje dni motajo po glavi. Z njimi se seveda lahko strinjate ali pa mi jih vržete v glavo. Popolnoma vseeno mi je. Dejstvo ostaja, da smo Slovenci malo čudaški. Prag tolerance do krivic in neumnosti, ki so nam prizadejane, smo postavili tako visoko, da sploh ne vem, če smo ga sposobni še kdaj preskočiti. Žal, smo bili tega sposobni daljnega leta 1989, od takrat, ko smo postavili lastno državo, pa smo se spet umaknili za svoje plotove in pod svoje prapore.
Zadnja šlamastika, ki si jo je država privoščila s popolnoma zgrešenim nepremičninskim davkom in kopico napak, je samo še ena v vrsti neumnosti, ki jo prenašamo. Res je, da množice bentijo v pisarnah Gursa in po telefonih, bruhajo svoj srd v mikrofone in na govornicah, pa vendar bomo vse skupaj spet mirno požrli. Verjemite mi, da bo tako. Podatke bomo popravili in potem bodo državljani spet vsi srečni, da ima država prave podatke in da lahko na podlagi teh pravih podatkov, tej isti državi plačujejo mastne davke. Davke na plače, davke na hiše, davke na otroke, šolstvo, zdravstvo, pošiljamo SMS sporočila za “brezplačne malice” in opremo gasilcev…
Ste se kdaj resno vprašali, kako nori smo postali?!!! Država se je v petih letih zadolžila za več kot 10 milijard evrov!!! Mi pa to kar mirno prenašamo. Si sploh predstavljate, koliko denarja je to? Si kdo sploh predstavlja, kdaj bomo skupaj zlezli iz te luknje višanja obremenitev in zadolževanja? Briga nas, poreče polovica državljanov, ki še ima službe in nekako vozi s svojimi financami preko meseca, druga polovica pa molči ali pa benti znotraj svojega plota.
Ste vedeli, da je država samo za pošiljanje informativnih izračunov za obdavčitev nepremičnin porabila več kot milijon evrov?!!! In to, dragi moji, popolnoma po nepotrebnem, saj boste v roku meseca ali dveh pošto dobili še enkrat. Torej še dodaten milijon, pa nikomur nič.
Vse je pod kontrolo, pravijo, bojda smo še kar na varni strani radarja… Zadnjič sem poslušal premierko, da smo, kar se zadolžitve tiče, še vedno pod evropskim povprečjem?! Si predstavljate to sramoto?! Mislim, da je skrajni čas, da država napne vse sile, da stopimo skupaj in da ekonomski strokovnjaki najdejo način, da dosežemo evropsko povprečje in se zadolžimo vsaj toliko kot so zadolžene najuspešnejše evro države. Kaj se pa pravi, da je Nemčija bolj zadolžena od Slovenije! Ni hudič, da je ne bomo prekosili.
Bomo bomo…! Verjemite mi, da bomo kmalu v elitni skupini najbolj zadolženih in skrhanih držav EU. Škoda je le, da si ne moremo oprtati naših lepih hišic na hrbet in jih prenesti nekam, kjer vedo, da je denar, ki ga porabimo, potrebno tudi zaslužiti.
Aja, in če še niste vedeli; zadnji statistični podatek nam kaže, da smo se izvili iz recesije, tako da lahko mirno spite in se veselite. Do naslednjega obračuna seveda. Če bo neugoden, ga bomo pripisali statistični napaki in pohvalili uspeh naših olimpijcev, pa bo spet lažje.

Jakob

Oglasno sporočilo