Uvodnik NOV!CE 5/2014: Žeja

0
3285
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 10.april 2014

Voda je vir življenja. Je tisto, kar nas na nek način prvinsko povezuje. Zato obožujem sprehode ob morski obali, rad imam šumenje reke, rad imam zvok vode, ki se pretaka v kozarec. Voda nam daje neko moč, nam sporoča, da je življenje v svojem bistvu nedolžno, brez okusa in nepokvarjeno. Mi smo tisti, ki tej življenjski vodi skozi svoje bivanje dodajamo barve, začimbe, strupe… Zato je tako lepo videti kozarec, ki je poln čiste, popolnoma navadne pitne vode.

Vesel sem, da imamo v Domžalah dobro pitno vodo in veseli me, da imam kup prijateljev, ki ne kupujejo in ne pijejo vode v plastenkah. Vesel sem, da je tudi pri nas vse manj restavracij, ki me posiljujejo z vodo iz plastenke, namesto, da bi ob naročilu enostavno odprli pipo in mi prinesli vrč vode iz vodovoda. Konec koncev niti nimam težav s tem, da bi si ustekleničeno vodo privoščil, samo neumno se mi zdi, da mi na mizo postavijo vodo v steklenici, ki je bila vanjo natočena že pred meseci, lahko bi mi jo pa natočili iz pipe.

To je res razkošje, dragi moji, in to razkošje, hvala bogu, lahko uživamo takorekoč povsod po državi, pitno vodo iz pipe namreč. Če ste vsaj malo potovali po svetu, jaz sem preplezal že kar nekaj celin in precej držav, boste vedeli, o čem govorim. Res sem vesel, da imamo državo in mesto, kjer so postavljeni tako imenovani “pitniki”, iz katerih lahko mirno spijem požirek, dva, tri, liter ali deset litrov vode, ne da bi me bilo strah, da bom moral čez pol ure iskati stranišče.
Navdušen sem nad tekaško sprehajalno potjo do Kamnika, kjer lahko tečem ob vodi in imam vsak kilometer ali dva na voljo napajalnik, ob katerem se lahko brezskrbno odžejam. Še bolj me veseli, da tečem ob vse bolj čisti reki, ob Kamniški Bistrici, v katero se dejansko vrača življenje, ribe, račke, labodi, rastlinje. Vsa umazana industrija, ki je umrla zaradi nekonkurenčnosti, tajkunov in pokvarjenih ter nesposobnih direktorjev, je prinesla tudi nekaj dobrega. Omogočila je vrnitev življenja v našo reko in upam, da bomo znali vse to še dolgo ceniti.
Zato naj bo današnji uvodnik nekakšna zahvala vsem, ki znate ceniti vodo in pitno vodo. Ohranimo to zavest za vedno, le tako bodo na nas ponosni tudi naslednji rodovi.

Jakob

Oglasno sporočilo