Uvodnik NOV!CE 18/2014: Lučke

0
3305
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 4.december 2014

Spet smo v času, ko bomo s tisočerimi lučkami in kičastimi okraski skušali pričarati lepši, praznični čas in tudi v soju lažnega blišča pozabiti na tegobe, ki nas tarejo iz dneva v dan. Saj v bistvu nimam nič proti temu, prav je, da pozabimo, da uživamo, da se imamo fajn… Tako kot je prav, da si včasih priznamo, da ni dovolj, da prižgemo kičaste lučke, ampak moramo za izboljšanje svojega življenja narediti kaj več, sprejeti na videz težke, a nujne odločitve, spremeniti način bitja in žitja.

To je tisto, kar vam želim v tem času, ko nas bo razsvetljeval blišč in bodo povsod donele praznične pesmice. V Domžalah imamo že nekaj let v tem času na obisku zanimiv okrasek v centru mesta – beri križišča, kjer se v neki belo rdeči sodobni instalaciji izrisuje velika novoletna smreka in deli mnenja tistih, ki jim je to všeč in tistih,ki menijo, da gre za najgršo novoletno smreko daleč naokrog.
Težko se je postaviti v službo (raz)sodnika, vsak ima pač svoj okus, zato bom raje molčal, moti pa me, da z novoletnim okrasjem že nekaj let nimamo popolnoma nobene domišljije in bi lahko recimo praznično fotografijo mesta objavil tudi izpred dveh let, pa ne bi nihče opazil… Vem, da ni denarja, ampak mestni veljaki oz. tisti, ki se za okrasje odločajo, bi kljub temu lahko z malo domišljije poskrbeli za bolj izvirno in prepričljivo okrasitev. Če ne gre drugače, naj mesto okrasijo mladi, kajti še tako nora in nemogoča okrasitev bo boljša kot enaka lanski in predlanski. Druga stvar, ki pa je prav tako že dolgočasna in daleč prenasičena v mestu, so table in oglasi. Ti visijo z vsake svetilke, na vsakem vogalu, plakatov je vse preveč in vsi nam sporočajo iste dolgočasne oglase in obraze.
Tudi tu bi se z domišljijo ali kakšnim drznejšim projektom dalo narediti kakovosten premik, ki bi Domžale spet lahko postavil na zemljevid mest, kjer znamo biti drugačni, bolj zanimivi in izzivalni. To je tisto, kar najbolj pogrešam v tem zaspanem mestu in glede na sedanje razmere in »uigrane« ekipe, dvomim, da bom v kratkem presenečen nad kakšno prijetno novostjo.

Jakob

Oglasno sporočilo