Uvodnik NOV!CE 5/2015: Razmišljam

0
3325
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 26.marec 2015

Včasih se sprašujem, ali je pri nas, v tej prelepi, demokratični deželici na sončni strani Alp, to sploh dovoljeno… Razmišljanje namreč. Vse prevečkrat slišim, kako se ljudje skorajda na smrt skregajo samo zato, ker o kakšni stvari razmišljajo drugače. In prav zdaj nas čakajo takšne debate, ki bodo zagotovo marsikatero družinsko kosilo, piknik ali poslovno srečanje spremenile v glasno kričanje, za kakšnim šankom pa lahko zapojejo tudi pesti. O novem družinskem zakoniku govorim, o posvajanju otrok s strani istospolnih skupnosti, o neomejeni ljubezni in omejitvah, ki jih zagovarjajo nekateri.

Kdo ima prav?! In tu nastane težava, ne bom zagovarjal nikogar, ker to ni vprašanje, kjer bi dva in dva sešteli in nesporno dobili 4. To je vprašanje, ki zadeva posameznikovo vzgojo, vero, svetovni nazor in izobrazbo, širino duha, tradicijo, občutek varnosti… Zato imajo prav oboji, pa naj se sliši še tako čudno. To je enostavno vprašanje, o katerem imamo lahko različna mnenja in s tem ni nič narobe, to ne sme pomeniti, da smo nestrpni ali sovražni do tistih, ki glede tega vprašanja zastopajo drugačna mnenja. In zato me tudi ne čudi, da se je ob tem vprašanju močno angažirala tudi, ali predvsem, civilna družba s cerkvijo na čelu. Zakaj bi bilo to čudno, to je razumljivo prav enako kot mahanje z mavričnimi zastavami na gay paradah, ki jih častijo drugi. Za vrednostni sistem gre in ta je pri vsakem intimna odločitev, zato ne more biti pametna ali neumna. Pustimo torej prednost argumentom in pustimo drugim, da razmišljajo drugače od nas. Pustimo zmerjanje in žaljivke ob strani in se prepustimo poskusu razumevanja drugačnih pogledov. O tem, ali bomo prišli tudi do tega, da bomo o takšni zadevi v skladu s svojim prepričanjem, odločali na referendumu, bo tako ali tako odločilo ustavno sodišče. In ko bo odločilo, se s tem sprijaznimo, ne polivajmo z bencinom sebe, ne drugih in pustimo vžigalice, ki lahko zanetijo hud požar kar lepo v žepu.
Sicer pa, kako pa kaj vreme in naši športniki… To je zgolj namig, o čem se pogovarjajte, ko v kakšni debati postane prevroče. Pri teh dveh temah se kar nekako ujamemo.

Jakob

Oglasno sporočilo