Uvodnik NOV!CE 08/2015: Domžalske Stožice

0
5558
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 21.maj 2015

Ste si že vzeli čas in odšli na ogled nove domžalske znamenitosti, ki je kot grd mozolj zrasla na našem zemljevidu. O novi betonski kocki v središču mesta govorim, ki ji bomo po novem rekli garaža. In z vsakim meščanom, s katerim sem se pogovarjal, sva najprej ugotavljala, zakaj, hudiča, sploh potrebujemo garažo sredi mesta in kdo bo v njej sploh parkiral. Prepričan sem, da bo tale betonska spaka kar nekaj let bolj ali manj samevala, saj me boste težko prepričali, da jo bo kdo zares uporabljal za parkiranje.

Prvič zato, ker parkirišča (hvalabogu) v Domžalah niti niso tak hud problem, in drugič ,,ker za parkiranje enostavno nismo pripravljeni plačevati. Ekonomska upravičenost garaže je torej popolnoma na trhlih nogah in upam, da bo kdo le povprašal pristojne, na podlagi katerih analiz so ugotovili, da potrebujemo plačljivo garažo. Si že vnaprej predstavljam odgovor: »Saj jo je sofinancirala evropska unija…«. To je najbolj butast izgovor, ki ga slišimo od oblasti. Če nekaj sofinancira evropska unija, to še ne pomeni, da moramo tudi postaviti, ker prvič to vseeno stane polovico tudi investitorja, vsako investicijo EU mora v enaki meri pokriti tudi tisti, ki sredstva dobi in drugim, za božjo voljo, naredimo z evropskim denarjem tisto, kar rabimo in ne tistega, za kar slučajno dobimo denar. To je tako grozljivo, kot zgodba o protihrupnih ograjah, ki jih, na veliko jezo voznikov, gradimo vzdolž avtoceste, tudi tam, kjer jih sploh ne rabimo in to samo zato, ker smo dobili evropska sredstva. Nimamo pa, recimo, nobenega denarja za popravilo popolnoma dotrajanih cest in mostov. Naj to razume, kdor more.
Tudi v Domžalah je podobno. Uspelo nam je dobiti denar, in zdaj smo zgradili garažo, ki je nihče ne rabi, je grda in bo z leti samo še grša in tega betonskega kolosa se ne bomo rešili nikoli več, uničena pa je pomembna površina v centru mesta. Če ste že imeli idejo o garaži, dragi oblastniki, potem imejte pogum in naredite podzemno, takšno, da se je ne bo videlo, na njej pa Domžalčanom uredite park v središču mesta. To bi bil dosežek, če mene vprašate. Tako pa ste, dragi občinski veljaki, z gradnjo garaže poskrbeli samo za svoje apetite in denarnice tistih, ki so z gradnjo zaslužili, Domžalčanom pa ste zgradili »mini Stožice«, zaradi katerih nas bo čez nekaj let vse skupaj bolela glava.
Potem, ko ste zabetonirali Češminov park, ste postavili še betonsko sramoto v centru mesta, sprašujem se, koliko časa bodo Domžalčani prenašali občutek, da imajo zabetonirano pamet.

Jakob

P.S.
Upam, da bodo vsaj grafiti na novem betonu duhoviti…

Oglasno sporočilo