Uvodnik NOV!CE 11/2015: Vročica

0
3174
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 9.julij 2015

Vroče poletje je pred nami. Zdi se, da si ga ne bomo zapomnili le po razbeljenih temperaturah, ampak ga bo zaznamovalo tudi evropsko preigravanje grške tragedije. Ja, Grki so se ponosno odločili za svoj »OXI« in Evropi sporočili, da sicer čimprej pričakujejo naš denar, da bodo lahko normalno živeli, kako in kdaj ga bodo odplačali, pa nimajo pojma. In s tem paradoksom se bodo ukvarjali drugi evropski voditelji, ki ne verjamejo v socializem in so prepričani, da je dolgove potrebno vračati.

Ob vsem skupaj bomo spet brali o krutih življenjskih usodah navadnih Grkov, ki bodo stoječ pred zaprtimi bankami bentili čez politiko in se spraševalij kje so njihove zaslužene pokojnine, plače in prihranki. Tudi pri nas se bo najbrž spet obudila debata o gnilem kapitalizmu, ki izkorišča in uničuje ubogo ljudstvo, seveda pa bo ob tem vsem zagovornikom Ciprasa in njegove »republike« hitro zmanjkalo logičnih pojasnil o tem, kako si predstavljajo sistem, kjer jemlješ in nič ne daješ. Ob vseh simpatijah, ki jih lahko napraskam do ubogega grškega ljudstva, pa nimam prav nobenega potrpljenja z bleferji in iluzionisti. In Siriza ter njihov socializem je prav to, veliko blefa in malo stika z realnostjo. In zato bo tako pred Grki kot pred Evropo res eno dolgo vroče poletje.

No, upam, da si boste znali omiliti tole vročino, pa najsi bo ta v glavi ali pa na termometru. Morda si privoščite obisk letnega kina v Češminovem parku. Poteza o brezplačnih predstavah na prostem je res hvalevredna in tudi sam sem z veseljem izkoristil večer za ogled filma pod zvezdami. Še več takšnih idej potrebujemo in morda bomo Domžalčani raje preživljali večere v našem mestu in se ne bomo vozili drugam.

Jakob

Oglasno sporočilo