Uvodnik NOV!CE 13/2015: Lajšanje bremen

0
3247
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 3.september 2015

Naša lepa domovina, ki ima vedno na jeziku »vse za dobro državljanov«, je pred nekaj meseci prinesla navdušujočo odločitev, da olajša trpljenje tistim, najbolj ranljivim in obubožanim skupinam, ki klecajo pod bremenom neplačanih položnic, in sklenila odpisati dolgove, starejše od leta in pol.

Sama po sebi je ta odločitev precej nerazumljiva, saj so leto in pol stare položnice za elektriko, vodo ali najemnino že zdavnaj pod sodno izvršbo in mali človek je že zdavnaj ostal brez razsvetljave in vode ali celo deložiran, vendar bolje to kot nič. Ministrica Anja Kopač Mrak je obljubila olajšanje bremena več kot 100.000 Slovencem; hudo se je tresla gora, rodila pa se je miš (v finančnem smislu). Tej plemeniti in na široko opevani potezi so se pridružile občine, komunalna podjetja, elektro podjetja, banke in zavarovalnice ter tako pokazale svojo človeško plat in vsaj na videz dale podporo vladnemu predlogu.
Med spiskom občin, komunalnih podjetij, bank in drugih ustanov, ki so »ponudili roko« najrevnejšim občanom, pa zaman iščemo občino Domžale, prav tako ne najdemo podjetij v občinski lasti, niti Banke Domžale. Kje je razlog, je težko reči, lahko le ugibamo: morda se ta vladna uredba zdi občinskim možem tako zelo benigna in bizarna, da ni vredno o njej razmišljati, še manj ukrepati. Morda je razlog v tem, da Domžale nimajo primerov, ko bi bili občani skoraj dve leti dolžni za razne storitve, morda pa je razlog zelo banalen: enostavno so vsi na dopustu in še niso imeli priložnosti razmišljati o mukah malega človeka. Morda bodo najprej previdno poškilili k sosednjim občinam (Kamnik se je zelo hitro pridružil akciji), potem bodo natančno prešteli, koliko bi utegnil znašati »odpis« in šele potem se bodo pogovarjali o samem velikem dejanju.
No, v kolikor se občina Domžale in domžalska podjetja ne bodo vključila v državni projekt odpisa dolgov, se ne bo nikomur skrivil las na glavi, kajti odločitev temelji na svobodni volji odgovornih. Ob prihodnjih volitvah se bo le še tu in tam kakšen mali človek spomnil, da je bil deložiran, da so mu odklopili elektriko ali mu je rubežnik zarubil še zadnjo vredno reč, ki jo je premogel. Vsem ostalim, vodstvenim in vodilnim, odgovornim in tistim, ki bi to morali biti, pa se ne bo prav nič poznalo. Poznalo pa se ne bo niti tistim, ki bodo (če bodo) dolgove odpisali, saj so neizterljivi in bi v vsakem primeru bili brisani iz bilanc podjetij. Dobrota ni nujno sirota, je največkrat preračunana in dobro odmerjena. Pri tokratni državni dobroti bo nekaj malega padlo tudi na mizo revežev, tistih, katerih župani in razni direktorji se bodo pravočasno zmigali. V nasprotnem pa tudi teh drobtinic ne bo.

Danica Šraj

Oglasno sporočilo