Pogled iz občinske klopi Občine Domžale: Dežja ni, poplav pa tudi ne

0
4028
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 7.november 2015
Pogled iz občinske klopi: Dežja ni, poplav pa tudi ne

Domžalčani imamo srečo, da skozi našo občino teče Kamniška Bistrica, ki je večino mirna reka in ne ogroža okolice, poleg tega pa omogoča celo vrsto dejavnosti ob svojem toku. Vendar kot smo lahko videli leta 2010, ko je bila poplavljena tudi nova avtocesta, naša Kamniška Bistrica ni čisto nedolžna.

Verjetno je večina občanov opazila, da se pod mostom, na glavni cesti, med Domžalami in Virom nekaj dogaja. Gradi se podhod za novo pot ob reki, kar je dobra ideja, saj dnevno vidimo, da je Zelena os ob Kamniški Bistrici dobro obiskana, zato vsekakor podpiram vse aktivnosti, ki gredo v smer, da se naredi še bolj prijazna za vse rekreativce, sprehajalce in obiskovalce. Do sem vse lepo in prav.
Kaj pa varnost? Večkrat smo že lahko videli, kakšno moč ima Bistrica, ko naraste po večdnevnem dežju. In potem se človek vpraša zakaj se na glavnem mostu zapira en prekat od štirih. Vsem je jasno, da če zapiraš vodi pot, bo našla nove smeri. Resnično se nimam za strokovnjaka za tovrstne zadeve, vendar preprosta logika pove, da če strugo zožuješ, se hitrost in moč pretoka nedvoumno povečata. Lahko samo predvidevam, da so odgovorni to upoštevali in izračunali. No, pa tudi, da bodo pridobili gradbeno dovoljenje za celoten poseg. Prav bi bilo.
Vemo, da je področje vodovarstva v Sloveniji eno izmed najbolj zanemarjenih, neurejenih področij. Za to načeloma niso krive občine, saj je sistem postavljen tako, da jih omejuje v delovanju, če že ne celo onemogoča. Groba ocene škode za celotno Slovenijo je na letni ravni okoli 150 milijonov evrov.
Pa vendar, na državni ravni obstaja Vodni sklad, kjer se je v letu 2014 za sanacijo Kamniške Bistrice namenilo, verjeli ali ne, dobrih 16.000 evrov, kar znaša 0,025 odstotka vseh sredstev.
Župan je v začetku leta ustanovil delovno skupino za pripravo ukrepov za zaščito pred poplavami, kar je vsekakor poteza v pravo smer. Upam, da bo upoštevala tudi nasvete Civilne pobude za poplavno varnost in da bo predvsem uspela pripraviti projekte s katerimi nam bo uspelo zagotoviti več sredstev za sanacijo Bistrice. Probleme poznamo, samo rešiti jih je potrebno.

Uroš Breznik
Občinski svetnik SD Domžale

Oglasno sporočilo