Vodja MNC NK Domžale Dejan Dončić

0
3885
Mladinski nogometni center Nogometnega kluba Domžale je tudi v letu 2015 ohranil primat med slovenskimi nogometnimi šolami. Rumeni so osvojili zgodovinsko dvojno krono v mladinski konkurenci in se kot prvi slovenski nogometni klub s tekmovalnimi dosežki uvrstili v Mladinsko ligo prvakov. O minulem letu smo se pogovarjali z vodjo MNC NK Domžale Dejanom Dončićem. 
Dejan DončićZa vami je izjemno uspešno leto 2015, saj ste znova dosegli vrsto uspehov. Kakšna je vaša ocena minulega leta?
Spet lahko govorimo o zelo uspešnem letu. Skupni prvaki pri kadetih in mladincih, mladinski pokalni in državni prvaki, kadetski podprvaki, selekcija do 15 let v samem vrhu slovenske lige in uvrstitev mladincev v Mladinsko ligo prvakov so le največji uspehi, ki smo jih dosegli. Z različnimi selekcijami smo bili uspešni tudi na močnih mednarodnih turnirjih. Dobivamo številna povabila na ugledne mednarodne turnirje, na katerih nastopajo ekipe iz najboljših evropskih klubov. Veseli me, da smo v Sloveniji že štiri leta na samem vrhu, hkrati pa dobro zastopamo slovenski in domžalski nogomet v Evropi.

Postali ste drugi slovenski klub, ki se je preizkusil v Mladinski ligi prvakov. Ob tem velja dodati, da ste prvi, ki ste si mesto v tem tekmovanju priborili skozi domače prvenstvo. Kako bi ocenili celotno izkušnjo?
Ponosni smo, da smo prvi slovenski klub, ki je v Mladinski ligi prvakov zaigral kot zmagovalec na skupni lestvici mladincev in kadetov. Slovenski nogomet smo na evropskem odru dobro predstavljali, saj smo bili proti srbskemu mladinskemu prvaku Radu, ki je bil v lanskem letu v svojem prvenstvu daleč najboljši in to pred Crveno Zvezdo, Vojvodino in Partizanom, blizu napredovanja, a smo nesrečno izpadli po streljanju enajstmetrovk. Gre za tekmovanje, ki ga organizira UEFA in je izpeljano na najvišji možni ravni. Vse poteka popolnoma enako kot v članski konkurenci. Nekateri naši igralci so že igrali na evropskem in svetovnem prvenstvu Premier Cup, sedaj pa so naredili še en pomemben korak naprej v svojem razvoju. Za nami je super izkušnja in v Mladinski ligi prvakov želimo ponovno zaigrati že letos. Prepričan sem, da nam bo uspelo.

SkupinskaV Sloveniji je že zelo dobro znano, da Domžale najbolje delajo z mladimi. Kako ocenjujete podporo okolice?
Izjemno smo veseli podpore okolice in ta je precejšnja, o čemer priča tudi 1500 gledalcev na domači tekmi z Radom. Dobro delo z mladimi je v Domžalah že stalnica in vesel sem, da se ljubitelji nogometa zavedajo, kako pomembna je takšna nogometna šola za lokalno skupnost. Prepoznali so, da je Mladinska liga prvakov nekaj posebnega in množična podpora s tribun nam je dala jasno sporočilo, da je naše delo cenjeno. Podpora s tribun lahko za ekipo predstavlja dodatnega igralca na igrišču in tudi na tekmi z Radom je bilo očitno, da so navijači za vsakega igralca dodatna motivacija.

Kako zadržati prvo mesto med mladinskimi šolami v Sloveniji?
Zavedamo se, da so strokovnost, kakovostno delo, dobra organizacija in kakovostni pogoji za delo najpomembnejši za razvoj naših igralcev. Uprava kluba nam te pogoje omogoča. Povečali smo število kakovostnih trenerjev in podvojili število najmlajših selekcij. Pri starejših selekcijah U14, U15, U17 in U19 pa imamo s strani trenerjev dober skavting. Spremljamo najboljše igralce v Sloveniji, ki jih potem povabimo v naš klub. Potekajo že pogovori o gradnji še enega travnatega igrišča, v prihodnosti pa želimo ustanoviti tudi nogometno akademijo. Zelo pomembno je tudi odlično sodelovanje s Srednjo šolo Domžale, kjer se iz leta v leto formalno izobražuje več naših članov. S takšno miselnostjo lahko zadržimo našo nogometno šolo v samem vrhu slovenskega mladinskega nogometa.

Jesenski del sezone je bil znova izjemno uspešen. Mladinci so osvojili naslov jesenskega prvaka, selekcija do 17 let je četrta, starejši dečki pa tretji. Na skupni lestvici 1. SML/SKL ste znova na vrhu. Kako bi ocenili prvo polovico sezone?
Lahko smo zadovoljni, vendar imamo za spomladanski del sezone še veliko rezerv. Jesenski del je bil poln presenečenj. V 1.SML, 1.SKL in U15 – zahod že dolgo časa ni bilo tako izenačenih ekip in rezultatov kot so letos. V jesenskem delu je bilo v vseh selekcijah veliko reprezentančnih akcij in zaradi tega smo imeli tudi več težav. Imamo veliko število reprezentantov in na to smo seveda izjemno ponosni, a so nas proti koncu prvega dela sezone, ko smo morali v izjemno ostrem ritmu nadoknaditi številne tekme, dodobra zdesetkale poškodbe.

Pomembna ambasadorja MNC NK Domžale sta predvsem Jon Gorenc Stankovič in Jan Mlakar, ki po prestopu v tujino odlično igrata na najvišji ravni. To kaže na to, da uspešno razvijate tudi največje talente?
Gre za zelo kakovostna in karakterno zrela igralca, ki sta prava ambasadorja NK Domžale. Nadvse uspešno nastopata v nemškem oziroma italijanskem nogometu in dokazujeta, da so domžalski mladi igralci povsem enakovredni vrstnikom iz najbolj razvitih evropskih držav. Trenerski kader v mladinski šoli je zelo pomemben za prepoznavanje in treniranje največjih talentov in v naši nogometni šoli imamo zelo dobre trenerje, ki že vrsto let uspešno in strokovno vodijo ekipe ter pripravljajo igralce za največje izzive. Posledica tega so tudi odmevni mednarodni prestopi v zadnjih nekaj letih. Vsekakor velja izpostaviti tudi poletna prestopa Igorja Kondiča v italijanski Sassuolo in Alena Ožbolta v nemško Borussio Dortmund. Tovrstni prestopi so vsekakor potrditev našega kakovostnega dela.

Jan RepasVse več igralcev iz mladinskega centra vadi s članskim moštvom. Kapetan mladinske ekipe, Jan Repas, je proti Kopru že vknjižil prve minute v najmočnejši slovenski ligi. Ali lahko v prihodnje pričakujemo še več mladega domačega kadra v članskem moštvu?
Primarni cilj mladinske šole je, da se čim večje število igralcev priključi članskemu moštvu. K temu stremimo in tudi prilagajamo naše delo. Prepričan sem, da imamo kakovostne igralce, ki imajo potrebno znanje, vendar je pri prehodu veliko odvisno tudi od njih samih, saj je psihična pripravljenost prav tako pomembna kot fizična. Zagotovo je prehod v člansko konkurenco izjemno zahteven in v mladinski šoli skušamo igralce na to čim bolje pripraviti. Disciplina, znanje in zmagovalna mentaliteta so pomembni dejavniki, na katerih delamo že v mlajših selekcijah.

Vaša napoved za spomladanski del prvenstva?
Smo optimistični. Želimo ostati v samem vrhu slovenskega nogometa. Velika vzpodbuda vsem našim igralcem je, da se skupni zmagovalec 1.SML/SKL uvrsti v Mladinsko ligo prvakov in trenutno smo na dobri poti. Selekcija do 15 let je še vedno v igri v Nike pokalu, kjer se zmagovalec uvrsti neposredno na evropsko prvenstvo. Oboje smo že okusili in želimo si ponovitve.

Kakšne so vaše novoletne želje?
V prvi vrsti je zdravje. Igralcem želim čim manj poškodb, čim več doseženih in čim manj prejetih golov, gledalcem pa čim več zanimivih tekem.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič

Oglasno sporočilo