»Uničil sem nekaj babičinih mešalnikov in maslo je nastalo!«

0
5125

Z nasmeškom pove mladenič iz Ihana, ki je nedolžno stavo obrnil sebi v prid, in prišel do zanimive poslovne ideje. Po tem, ko je Rok Starič nekajkrat izdelal domače arašidovo maslo in z njim navdušil svoje bližnje, povpraševanju ni bilo videti konca. Odločil se je za množično proizvodnjo, na poti do uspeha pa mu je pomagal Kickstarter. Danes se za Rokovo maslo že zanimajo tudi velika trgovska imena …

Ste ga že poskusili?

Rok_Staric1

Kako je dozorela ideja o lastnem arašidovem maslu? Če sem prav obveščena, se je vse skupaj pravzaprav začelo s stavo?

Res je. Nekega deževnega dne smo s prijatelji posedali v enem izmed domžalskih lokalov in listal sem revije, ki so bile polne znanih in manj znanih moških z isklesanimi postavami. Ko sem obračal stran za stranjo, sem si glasno rekel: »Takšen sem lahko tudi jaz!« Prijatelj se mi je posmehoval in mi odvrnil, da tak ne bom nikoli v življenju. To me je pogrelo in ker sem po naravi trmast, po horoskopu pa bik, sem mu takoj predlagal stavo. Stavila sva, da bom sanjsko postavo dosegel v enem letu. Takoj naslednji dan sem se odrekel sladkorju, alkoholu in vsem ostalim slabim razvadam, ter se resno posvetil zastavljenemu cilju. Seveda pa sem med tem zahtevnim procesom potreboval nekaj, kar bi lahko jedel, tudi ko me »popade« želja po sladkem in odločil sem se, da se ne bom odrekel arašidovemu maslu.

Jaz pa sem mislila, da Slovenci bolj prisegamo na čokoladne namaze …

Meni je bilo arašidovo maslo od nekdaj všeč. Že ko sem ga prvič poskusil. Sicer pa sem bil vedno bolj privžen ameriški kulturi; impresionira me country glasba in kavboji (smeh). Zdi se mi, da arašidi nekako spadajo zraven, vsaj jaz si tako predstavljam Ameriko. Zato sem si na internetu začel ogledovati vsebine in postopke o izdelavi arašidovega masla.

Torej arašidovo maslo ni »prepovedano živilo«, če želimo vzdrževati telesno težo ali izgubiti odvečne kilograme?

Ne. Sicer nisem strokovnjak za prehrano, lahko pa me vzamete za vzor (smeh). Arašidovo maslo je lahko odlična sladica, ali pa dodatek k jedem. V zmernih količinah je to super zadeva.

Kako si potem prešel od ideje do realizacije?

Zmlel sem arašide, uničil kar nekaj babičinih mešalnikov, in maslo je nastalo (smeh). Dal sem ga poskusiti svojemu trenerju, ki ga je zelo pohvalil. Naenkrat je bilo vse več ljudi, ki me je prosilo zanj. Na trenerjevo pobudo sem potem resno razmislil, da bi ga začel proizvajati za množično prodajo. Potem se je začelo. Sprva sem delal sam, da sem pripravil celotno kampanjo, potem se mi je pridružila še ostala ekipa. Seveda sem za večje količine arašidovega masla potreboval tudi primeren mlinček. Sam sem za lonček ali dva namreč porabil skoraj pol ure.

In do mlinčka ti je pomagal kickstarter?

Tako je. Odločil sem se, da proizvod predstavim na platformi za množično financiranje – Kickstarter. Ko smo premagali vse birokratske ovire, smo potrebovali medijsko podporo, kajti brez podpore množice, ti kaj takega ne more uspeti. Sklenili smo, da bomo projekt izpeljali do konca, ne glede na to, ali bo kampanja uspešna, ali ne.

Torej mlinček zdaj imaš?

Tako je. Sem ga že preizkusil in funkcionira tako, kot mora (smeh).

Se spominjaš, kdo je tvoje arašidovo maslo prvi poskusil?

Takoj za mano ga je preizkusila moja mama, ki je bila navdušena! Na začetku sem sicer dodajal tudi sol, kasneje pa sem ugotovil, da za to ni nobene potrebe.

In kako si se domislil končnega recepta?

Najprej sem si temeljito ogledal, kaj vse ponuja trg. Ugotovil sem, da arašidovo maslo izdelujejo na najrazličnejše načine; z dodanim čilijem, azijskimi omakami … Sam sem se odločil za povsem nasprotno smer – maslo, ki bo popolnoma naravno, kar bo pritegnilo tudi največ potencialnih kupcev. Poleg tega je bil moj cilj tudi to, da ga lahko ješ brez slabe vesti.

Rokovo arašidovo maslo je torej povsem naravno?

Tako je, v njem so res samo arašidi brez kančka katere koli druge snovi. Temu primeren je tudi rok trajanja, ki je precej krajši. Moje maslo je uporabno le en mesec, najbolje je, da ga hraniš v hladilniku, in sicer tako, da kozarec obrneš navzdol. Na ta način se na površju ne nabira glazura.

Kje ga lahko kupimo?

Trenutno v spletni trgovini, www.roksnutbutter.com,  in v zelo naravni trgovinici v Ljubljani, na koseški tržnici.

Kakšno pa je povpraševanje?

V redu, sem zelo zadovoljen! (smeh) Veseli me, da je všeč tolikim ljudem, saj Slovenci ravno ne slovimo po arašidovem maslu. Med pripravami in kampanjo pa sem odkril, da niso le Američani tisti, ki so nori na to maslo, obožujejo ga tudi Nizozemci.

Sam ga uživaš vsak dan?

Skoraj vsak dan (smeh). Najraje ga imam s hladnim, kislim jabolkom. To je moja najljubša kombinacija. Sicer je odlično tudi skupaj z banano, ali piščancem, toda sam ga najraje uživam z jabolkom; ko se sladko-kisla okusa prepleteta, je zadeva res odlična!

Kakšne načrte imaš v prihodnosti? Kje bomo maslo lahko dobili?

Že kmalu v okolici Domžal, videl bom, kako bo z domžalsko tržnico; zadevo bi namreč rad predstavil tudi lokalni skupnosti, ne zgolj Ljubljani in ostalim regijam.

Menda si za svoj proizvod že našel prvega večjega kupca …

Res je. Uspelo nam je pridobiti večjega kupca, s katerim želimo ustvariti dolgoročno partnerstvo. Zaenkrat nam dobro kaže, saj je kupcu v pičlih dveh dneh uspelo razprodati celotno zalogo.

Pa je skrivnost, za katerega kupca gre?

Gre za enega nam dobro znanih diskontnih trgovcev. Izdelek so ponujali kot enkratno akcijo, zdaj pa gradimo na nadaljnjem sodelovanju. Vesel sem, da prepoznavnost raste in da je maslo ljudem všeč.

Te bolj zanima slovensko tržišče, ali boš proizvod širil tudi čez meje?

Zaenkrat se osredotočam na Slovenijo, imam pa tudi veliko povpraševanja iz tujine. Ravno te dni sem dobil ponudbo iz Avstrije, tudi moji avstrijski kolegi se zanimajo zanj. Večkrat jim ga dostavim na Dunaj.

Kakšna pa je bila finančna investicija za celoten projekt?

Nekako smo že pred začetkom vložili toliko sredstev, kolikor smo jih zdaj dobili povrnjenih, res pa je, da so se po sami kampanji začela nova vlaganja. Za vse skupaj smo nekako potrebovali okoli 7 tisoč evrov. Pri tem gre seveda tudi za stroške spletne strani in oglaševanja.

Tudi sicer rad kuhaš in preživljaš čas za štedilnikom?

Rad kuham, žal mi le zmanjkuje časa (smeh). Vse jedi, ki sem jih pripravil in preizkusil z arašidovim maslom, so iz pod mojih rok. Ker se te dni intenzivno posvečam delu, za štedilnikom ne preživim toliko časa, kot bi ga sicer. Običajno ne kuham kompliciranih jedi, ker bolj uživam v dobrih solatah. Od teh prisegam na sveže naribano zeljno glavo z olivnim oljem, rdečim fižolom in vinskim kisom. Kadar pa se spravim kuhat kaj bolj kompleksnega, so to navadno kakšni azijski cmočki z omakami iz arašidov, piščancem in ogromno zelenjave.

S čim pa se ukvarjaš, ko nisi zaposlen z mletjem arašidov?

Počnem veliko stvari. Trenutno se ukvarjam tudi z investicijskim vlaganjem, natančneje z neko platfomo, ki prihaja k nam iz Avstrije in je že razvita tudi v Nemčiji in Švici. Ostajam v poslovnih vodah in pri tem uživam.

Kaj pa sprostitev in prosti čas?

Kadar si moram sprostiti glavo, tečem. Šport mi zelo ustreza, rad pa tudi potujem, že vse od malega. To imam v krvi in vsakič, ko kdo omeni turizem, imam ušesa na pecljih. Obiskal sem že nekaj kontinentov in videl del Azije, Amerike, Evrope, v kratkem pa me čakata še dve večji potovanji. Seveda sem v glavnem razpet med Dunajem in Ljubljano oziroma Balkanom. Moja največja želja je trenutno obisk južnega dela Severne Amerike, da si malo podrobneje ogledam farme arašidov in kavbojsko kulturo.

 

Tjaša Banko

Foto: Tadej Majhenič

 

 

 

 

Eno izmed Rokovih priljubljenih jedi lahko preizkusite za domačim štedilnikom.

 

PIŠČANEC Z ARAŠIDOVIM MASLOM

 

Sestavine:

 

–          Piščančja prsa

–          Začimbe

–          Olivno olje

–          Peteršilj

–          Arašidovo maslo

 

Priprava:

 

Piščančja prsa po okusu začinimo s soljo, poprom in čilijem. Popečemo na olivnem olju in po površini piščanca previdno namažemo z arašidovim maslom. Postrežemo s peteršiljem.

 

 

 

 

Oglasno sporočilo