Odprtje razstave »O Rudolfu brez brkov«

0
8404
30.03.2016 pozno popoldan se je pred rojstno hišo Rudolfa Maistra odprla razstava »O Rudolfu brez brkov«, hkrati pa se je odvijala predstavitev slikanice, ki je nastala ob tej priložnosti. Dogodku je v imenu Občine Kamnik prisostvoval podžupan Matej Slapar skupaj z direktorico Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zoro Torkar, avtorico razstave Alenko Juvan in Maistrovim vnukom Borutom Maistrom.
Odprtje razstave »O Rudolfu brez brkov«

Medobčinski muzej Kamnik je ob letošnjem praznovanju Maistrovega rojstnega dne v njegovi rojstni hiši na Šutni in pred njo odprl razstavo »O Rudolfu brez brkov«. Razstava prikazuje Maistrovo otroštvo v družbi njegovih sodobnikov, med katerimi so številni zrasli v velike Slovence. Toda še preden so zrasli in postali generali, pesniki, slikarji, diplomati, so tudi marsikaj ušpičili.

Zato so si namesto kataloga k razstavi tokrat zamislili knjigo slikanico, ki je preplet realistične zgodbe in domišljije.Ta je sicer res najprej namenjena mlademu rodu, saj je zanje o slavnem Kamničanu napisanega zelo malo, toda napeta zgodba o majhnem Rudolfu (ki še nima brkov) in njegovih sodobnikih bo gotovo pritegnila tudi že »odrasle otroke«. Besedilo za slikanico je napisalaAlenka Juvan, ilustrirala pa jo je znana in večkrat nagrajena ilustratorka, Kamničanka Andreja Peklar.

Ob odprtju je zbrane sprva pozdraviladirektorica Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zora Torkar in poudarila, da poslanstvo prikazovanja Maistrovega delovanja opravljajo z Maistrovimi večeri in z razstavami, kot je današnja.

Alenka Juvan je povedala nekaj besed o razstavi, ki je namenjena malemu Rudolfu, saj še nima brkov, ter njegovim kamniškim sodobnikom: »Torej zunaj na panojih smo skušali prikazati Kamnik iz tistega časa, otroke, otroštvo iz tistega obdobja, znane Kamničane Maistrovih let. V notranjosti hiše pa smo skušali povedati in prikazati, kaj je iz teh fantov nastalo, s čim vse so se ukvarjali, ko so odraščali.« Avtorica je predstavila tudi slikanico, pri tem pa se ji je pridružila ilustratorka Andreja Peklar.

Podžupan Matej Slapar se je ob odprtju razstave zahvalil vsem, ki so jo ustvarili in vsem, ki so pripravili slikanico. Ob tem je poudaril pomen domoljubja in domovine, ki ju je mladim rodovom potrebno predstaviti že v rani mladosti.

Za glasbeno popestritev so poskrbeli učenci Glasbene šole Kamnik, Maj Jerman, Ajša Jakoš, Lucija Kremžar, Vita Vodnik, Jerca Zakonšek, Pika Šala in Martina Jerinič, katerih točke je pripravila Jana Pavli Per. Z recitacijo sta dogajanje obogatila Meta Motnikar in Martin Juvan Kravos.

Oglasno sporočilo