Uvodnik NOV!CE 7/2016: Do bridkega konca

0
3153

Ste kaj pridni zadnje čase, plačujete davke in jemljete račune, prijavljate dohodke in ste pridni na cesti…? Seveda, saj tako mora biti, porečete in se zadovoljno nasmehnete kot vzorni državljani. Hm, kaj pa, če vam ta država tega ne vrača?! Kaj pa, če se ta država odloči in vam pobere del pokojnine in to samo zato, ker je nekdo spremenil zakon in zdaj velja to za nazaj. No, ravno to se je zgodilo tistim, ki so si dodatno plačevali za pokojnine in pozor, država se je odločila, da jim tega ne bo upoštevala. In zdaj, bingo, njihova pokojnina bo nižja. In takšnih osmoljencev ni malo, na deset tisoče se štejejo, tako kot ni malo tistih, ki jih je šokirala zadnja domislica države o podaljševanju delovne dobe. Ni kaj, dragi Slovenci. Ker ne skrbite za nov zarod junakov in ker je upokojencev enostavno preveč in zaposlenih premalo, bomo to zasukali tako, da bo večina pač delala tako dolgo, da pokoja niti uživati ne bodo mogli. Kje so časi, ko so štirideset, največ petdesetletniki odhajali v pokoj, zdaj bomo tja krevsali pri 67-ih in resnično bomo veseli, če bomo pri tej starosti sploh še zmogli odhod iz fabrike, kaj šele začeti z aktivnim upokojenskim življenjem in uživanjem zaslužene pokojnine. Koliko ljudi pa poznate, ki pri tej starosti še veselo in zdravo skačejo naokrog? Seveda so, in osebno jim želim še dolga leta zdravja, ampak večina pri 67-ih ne bo tekala naokrog in veslala po romantičnih jezerih, četudi si še tako želi.
Ja, vse skupaj postaja tako naravnano, da bomo zaposleni nosili vse milijardne križe države, propadle banke, gradbene luknje, ki jih za mali denar kupujejo ti in oni tajkuni, in seveda bomo skrbeli še za tisto armado upokojencev, ki bodo prilezli do te častitljive starosti in se veselili pokojninskega odrezka za tistih 500 in nekaj evrov.
Ne sliši se preveč obetavno, kajne, zato bi poleg dviga delovne dobe morali narediti predvsem nekaj v smeri novih in ustvarjalnih delovnih mest, kjer bi mladi dobivali visoke plače in kjer bi bilo delo tako plačano, da o penziji nihče sploh ne bi razmišljal.
No ja, še vedno pa je bolje kot v Venezueli, kjer delajo le dva dneva v tednu, zaslužijo pa niti za toaletni papir ne. Tolažba je slaba, ampak, saj veste, kakšni smo Slovenci, vse zdržimo, če le sosedu ne gre predobro.
Jakob

Uvodnik_7_2016

Oglasno sporočilo