Zdrava kmečka pamet

0
5362

Nismo čakali dolgo, kajne, pa se je spet pojavil nov “nujen” gradbeni podvig naših občinskih veljakov. Najprej smo zgradili garažo duhov, potem je sledil tutankamonski vhod v občinsko stavbo, pa betonske krogle pred njim (na srečo ne za dolgo, zagotovo pa niso bile zastonj…), zdaj pa domžalska občina dobiva novo pridobitev.
Dvigalo, dragi moji davkoplačevalci, prav ste slišali, Domžale imajo končno dvigalo, ki bo vse srečneže odpeljalo do najvišjega, pozor, res najvišjega nadstropja naše hiše norosti. Številka, ki jo boste pritisnili hvaležni uporabniki novega dvigala, bo številka 2. Ja, prav ste slišali. Z dvigalom se boste lahko odpeljali do prvega in drugega nadstropja občinske stavbe in za to bomo zmetali kup davkoplačevalskih evrov. In prosim lepo, ne začnite mi razlagati o enakih pravicah za gibalno ovirane osebe, ki se bodo zdaj lahko vozile gor in dol po občinski stavbi. Koliko ljudi, ki ne morejo priti v drugo nadstropje, bo sploh prišlo tja, vas vprašam? Koliko invalidnih oseb pa potrebuje gradbeno, komunalno in ne vem kakšno dovoljenje še, ki se lahko dobi samo v drugem nadstropju občine? Prepričan sem, da takšnih primerov ni več kot deset na leto, grem stavit, in ne razumem, zakaj se naša prijazna občinska uprava in vsi poštirkani uradniki, za tistih nekaj oseb, ki so gibalno ovirane, ne potrudijo in jim papirjev enostavno ne pripravijo v pritličju, vloge pošljejo na dom, jim skuhajo kavico v kakšnem prijaznem in enostavno dostopnem kotičku naše vele stavbe z dvema nadstropjema. Ne, ne, porečejo veljaki, takšna so evropska pravila in takšne so smernice naše matere Evrope, ki vsem zagotavlja enake pravice.
Lepo vas prosim. Si predstavljate Jean Claude Junckerja, to je tisti smešni možicelj z očalci, kako rohni, ker domžalska občina nima dvigala?! Si predstavljate posebne odrede evro birokracije, ki bi naše nepokorno mesto kaznovali, ker ne omogočamo invalidom vzpenjanja do drugega nadstropja? In kako bodo invalidi prišli do dvigala? Zmotili ste se, če mislite, da bo šlo naravnost s parkirišča. Nak, dragi moji. Vsak ki se bo peljal z dvigalom, bo moral (tudi če je invalid), kar lepo skozi tutankamonov vhod in potem lepo do dvigala. Uf, kako bo odleglo tistim, ki se težko gibljejo, ko bodo po vsej tej kalvariji ekspresno poslani v drugo nadstropje.
Povem vam, da vsakemu invalidu privoščim dvigalo, ampak za božjo voljo, postavite ga tam, kjer ga invalidi res potrebujejo in to vsak dan, ne enkrat na leto. Popravite invalidom nedostopne klančine, znižajte pločnike, omogočite jim več obiskov kulturnih in športnih prireditev, ne pa da zapravljate naš denar zato, da se bodo nekateri občinarji lažje prikotalili do svoje pisarne po napornem dnevu na terenu…
Edina tolažba, ki jo imam kot davkoplačevalec, je ta, da vsakič, ko vstopam v občinsko stavbo in gledam novo klančino, mislim, da hodim po bruhanju. Ja, poglejte kdaj, kako lepo se je obarval beton do posvečenega vhoda.
Upam, da bo novo dvigalo obdano z ogledali, da se bodo nekateri lahko nagledali svoje veličine.
Adijo, pamet, pa zdrava ostani!
R.G. (naslov hranimo v uredništvu)

Oglasno sporočilo