Ina Shai pravi, da je pripravljena

0
4209

Martina Šraj iz Radomelj v Londonu gradi glasbeno kariero

Komaj dobrih sedemnajst let je imela takrat Martina Šraj, ko se je prvič predstavila širši javnosti na slovenski glasbeni sceni. Leta 2010 je zapela na EMI pesem Dovolj ljubezni in se uvrstila na zavidljivo visoko sedmo mesto. Leto kasneje se je prijavila na tekmovanje »Slovenija ima talent«, kjer je prišla v polfinale po izboru gledalcev, vendar se je žirija odločila tako, da je v finale poslala plesni par, Martini pa za tolažbo izrekla vse pohvale in prepričanje, da ima zaradi svoje mladosti in talenta pred seboj še veliko glasbeno kariero.

Prav so imeli, Martina je vzela življenje v svoje roke in se odločila po končani gimnaziji nadaljevati študij na pravni fakulteti in se hkrati posvetiti glasbi, kje drugje kot v Londonu, kamor se je preselila in se posvetila študiju na tamkajšnjem British and Irish Modern Music Institut, smer kreativno glasbeništvo na oddelku za vokal.

Martina Šraj z umetniškim imenom Ina Shai, bo 15. septembra 2016 izdala single »Player« ter EP Album »Overload« 1. oktobra. Ob tej priložnosti bo imela koncert v svetovni kavarni Sputnik v Ljubljani. Načrtuje izid pesmi v sodelovanju z elektronsko štajersko zasedbo Sweet Peak.

Plakat_Foto Jure Gubanc 2

Martina, sedaj že nekaj let živiš in študiraš v Londonu; kako je to mesto sprejelo mlado slovensko pevko, ki ima resne glasbene ambicije?
Ja res je, sedaj bo že 2 leti, odkar sem se preselila v London in moram priznati, da se tam počutim zelo domače. Samo mesto je namreč zelo multi-kulturno in se ne počutim kot tujka. Na univerzi, kjer študiram, sem v tem času tudi spletla lepa prijateljstva in poznanstva tako, da se vedno lahko zanesem na katerega od prijateljev.

So te kdaj kolegi in vrstniki gledali ‘zviška’, ker prihajaš iz majhne, glasbeno slabo poznane dežele in so te morda zato jemali kot nekoga, ki nima šans v velikem svetu?
Ne, daleč od tega. Prej kot to bi rekla, da občudujejo moj pogum in vztrajnost, še posebej, ko jim povem, da sem pred tem študirala pravo in se kljub temu odločila podati se v tako rekoč neznano. Dokazuješ se s svojim delom in glasbo, ki jo ustvarjaš in to, od kod prihajaš, je še najmanj pomembno.

Sedaj, po večletnem spoznavanju konkurence v tujini , gotovo lahko poveš, koliko dejansko šteje talent in glas, koliko pa reklamni blišč in zunanja podoba, na kar mnogi prisegajo?
Sam talent in glas, predvsem pa glasba, ki jo ustvarjaš je največ, kar šteje v začetni fazi, torej takrat, ko te še nihče ne pozna in še gradiš svoje ime. Samo lepa zunanjost in to, da se lepo oblečeš, še zdaleč ni dovolj, je pa seveda pomembno. Tudi pri izvajalcih, za katere mislimo, da so kar najbolj naravni in preprosti, je v ozadju veliko premišljenih potez njihovih založb v smislu, kako bodo izvajalca predstavili publiki. Brez reklamiranja sploh ne gre. So sicer izjeme, ki so dosegle globalni uspeh brez založbe, kot npr. Macklemore; tako možnosti definitivno so, če si delaven, imaš dobro glasbo ter seveda “malo” sreče. Ni pa nujno, da si super zvezda, da bi lahko ustvarjal glasbo in tudi živiš lahko od tega. Podobnega načela se tudi sama držim in sem raje zvesta sebi ter ustvarjam glasbo, ki jo resnično čutim.

Doma si v začetku sodelovala s producentom Simonom Skalarjem, kar ti je odprlo možnost na EMI, kasneje pa si sodelovala tudi s priznanim glasbenikom Rokom Golobom. Kakšni so tvoji spomini na to sodelovanje?
Moji spomini na vsa sodelovanja, ki sem jih imela v preteklosti, še posebej v svojih zgodnjih začetkih, so vedno lepi, saj so bili to časi, ko sem se kot 15-letno dekle lahko sukala v studiu in pisala ter snemala pesmi, kar je bil velik preobrat v primerjavi s snemanjem You-tube videov na domači kameri. Hvaležna sem za vse izkušnje, ki sem jih pridobila in se zavedam, da brez tega danes ne bi bila to kar sem.

Veliko priznanje zate je bila gotovo tudi nagrada Danila Kocjančiča na Melodijah morja in sonca leta 2015. Kako bi to komentirala?
Nagrada za najobetavnejšega mladega izvajalca, ki sem jo prejela , mi veliko pomeni. Pesem ‘Iščem sonce’, s katero sem nastopila, sem napisala že nekaj let prej, vendar pa je končno obliko dobila prav v Londonu, le nekaj dni pred koncem razpisa. Nastala je zelo spontano in tudi sam nastop je bil zelo sproščen. Takrat sem se Sloveniji tudi prvič predstavila z novim imenom Ina Shai. Zelo sem bila vesela, da sta bila tako moja pesem kot tudi moj nastop pri publiki in pri strokovni komisiji zelo lepo sprejeta.

Povej kaj več o sodelovanju s Carlo Marie Williams, tekstopisko, ki se je podpisala pod hite Beyonce, Brittney Spears, Kylie Minogue in še mnoge druge?
Lahko bi rekla, da je bilo to sodelovanje vrhunec mojega bivanja v Londonu. Prijavila sem se na razpis za “songwriting weekender”, ki ga je vodila Carla, ter sama izbrala 10 deklet, ki so se ga lahko udeležila na podlagi prejetih pesmi. Seveda sem bila presrečna, ko sem izvedela, da sem izbrana in sem imela možnost preživeti dva dneva v enem izmed boljših studiev v Londonu – Metropolis studiu – in to s slavno Carlo, ki nam je dala veliko napotkov o tem, kako se lotiti pisanja “hitov”. Sama sem bila v skupini še z ostalimi tremi dekleti in morale smo same napisati ter v enem dnevu posneti pesem in… ja, lahko se pohvalim da je Carla izbrala mojo idejo za refren ter bridge in ga umestila v končni posnetek pesmi. Sama se namreč vidim tudi v teh vodah – rada bi pisala pesmi tudi za druge izvajalce in to mi je definitivno dalo veliko motivacije in samozavesti za naprej.

Si v času svojega bivanja v Londonu imela priložnost srečati znane pevce, producente, znane glasbenike?
Ja nekaj sem jih že srečala in z nekaterimi sem imela možnost spregovoriti tudi besedo ali dve, npr. s pevko Ello Eyre in Lalah Hathaway, saj sta obe tudi prišli na našo univerzo, kjer tedensko organizirajo masterclass-e. Nekaj sem jih slučajno videla na ulicah Londona, ena izmed teh je Jess Glyne in pa Anne Marie, ki je prej delovala v skupini Rudimental, sedaj pa uspešno gradi solo kariero. Ne vem, koliko so ta imena poznana slovenskemu občinstvu, je zanimiv občutek, ko nekoga spremljaš v medijih in ga nato slučajno vidiš takrat, ko najmanj pričakuješ.

Kako poteka tvoj običajen delovni dan?
Čisto odvisno. Trenutno se vse vrti okoli promocije mojega singla in albuma, veliko je priprav, vaj z bendom in promocijskih obveznosti. Med letom, ko študiram, pa je teden rezerviran za predavanja in za vaje z bendom, pisanje pesmi in snemanja. Med vikendi delam skoraj ves dan, tako da toliko bolj cenim dneve, ko imam kak dan prosto in se nato s sošolci odpravimo v park če je lepo vreme, sicer pa na kak dober koncert.

Na kratko povej kaj več o albumu, ki bo izšel 1. oktobra in o koncertu ob tej priložnosti.
V začetku oktobra bom izdala svoj prvi EP Album. EP pomeni, da ne gre za običajen album, na katerem bi bilo 10 do 15 pesmi, ampak za album, s katerim se predstaviš publiki tako, da bodo na njem le štiri pesmi. Vse so v angleščini, saj sem jih napisala v času študija v Londonu. Zelo sem zadovoljna s končnim izdelkom, saj smo veliko časa delali na tem, da pesmi res zvenijo tako, kot sem si zamislila. Prvič jih bom predstavila 1. oktobra v svetovni kavarni Sputnik v Ljubljani z 4-članskim bendom Art music Orchestra. Na odru se mi bodo pridružili tudi znani gostje: Erik Felicijan, Nipke, Jana Šuštaršič, za after set pa bo poskrbela tropical elektronska zasedba BluBird, tako da bo res lep večer in ga komaj čakam. Vljudno vabljeni vsi! Sicer pa 15. septembra izide tudi moj singel z naslovom ‘Player’ in pa videospot, ki sem ga posnela v Londonu.

Načrtuješ izid pesmi v sodelovanju s štajersko zasedbo Sweet Peak. Še o tem nekaj besed?
Skupaj smo na daljavo napisali pesem v angleščini z naslovom “Love me for Life” nato pa še v slovenščini “Grafit (Nema)” in ga posneli v njihovem studiu na Sladkem Vrhu. Kontaktirali so me namreč kar preko Face-book profila tako, da bi lahko rekla, da gre za obliko novodobnega sodelovanja. Hitro smo se ujeli in zelo sem zadovoljna s končnim rezultatom. Pesmi se že vrtita na radijskih postajah in upam, da bodo tudi slovenskim poslušalcem všeč.

Povsod je lepo, doma je najlepše; se strinjaš s to staro resnico?
Ne bi se mogla bolj strinjati!

Iskreno: kaj domačega v Londonu najbolj pogrešaš?
Naravo, dobro domačo hrano, družino in prijatelje 🙂

Danica Šraj

Naslovna fotografija: Lorenzo Marsella

 

Oglasno sporočilo