Bajtarski praznik in 10-letnica »Rože vrhov« na Veliki planini

0
2727
VLUU L310 W / Samsung L310 W

Spet je prišel oktober , ko se na Veliki planini odvija praznovanje bajtarjev. Od pastirjev so prevzamejo »ključ planine« z obljubo, da jo bodo čuvali do prihodnje pašne sezone v juniju 2017, zanjo skrbeli in urejali najete pastirske koče. Šestinosemdeset let je že staro »bajtarstvo«, zakorakali smo v novo sezono. Aktivnosti, ki smo si jih zadali , vestno izpolnjujemo. S Pašno skupnostjo Velike, Male in Gojške planine, dobro sodelujemo.
Tako se je pred »parlamentom« v Velikem Stanu v soboto 1. oktobra 2016 nabralo veliko število bajtarjev, pastirjev, kmetov in ostalih obiskovalcev naše planine, ki vedno radi pridejo v ta gorski raj, pozdravit KRALJICO VELIKO PLANINO. V njenem naročju smo srečni!
Najprej je iz grl prisotnih bajtarjev in ostalih zadonela bajtarska himna:
»Tja gor, na Veliko planino, zahaja mi zdaj korak, zapuščam megleno dolino,
vdihavat grem gorski zrak ….«
Župan bajtarjev Herman BENČAN, je pozdravil vse navzoče, povedal, da je vesel, ker so se kljub megli zbrali na tem mestu. A to je že znano, da bajtarji prirejajo praznovanje v vsakem vremenu!
Helena Plahuta je povedala nekaj podatkov iz bajtarske zgodovine in poudarila, da te dni mineva deset let, odkar so bajtarji postavili na vrhu Gradišča / 1666 m/ ROŽO VRHOV. Zato je najbolj zaslužen žal že pokojni Miro ŠUŠTAR. Po vpisni knjigi je razvidno, da našo planino obiskuje vedno več domačih in tujih turistov, ki s tega kraja opazujejo vse okrog, saj je razgled enkraten.
Na bajtarskem prazniku so bile podeljene bajtarske značke, priznanja in pohvale.
Za dobro voljo so igrali DOMAČINI, da je šlo vse po protokolu, pa je skrbel Franc PESTOTNIK-PODOKNIČAR, ki je vodil prireditev. Na prireditveni prostor je prišel »bajtarski FAROVŽ«, pred njim pa presenečenje prireditve, TRUBAČI SG trobilni bend iz Slovenj Gradca.
Ko je bil uradni del končan, je »bajtarski farovž« poizkusil golaž, ki sta ga prizadevna kuharja Maka in Igor, kuhala že od ranih jutranjih ur. Ugotovitev, da je golaž super, potem ga je bajtarski župnik še »požegnal« in vrsta pred kotlom se je večala, saj je vsak hotel poizkusiti to dobroto.
Domačini so igrali, plesalo se je in pelo.
Srečanje prijateljev, dolgoletnih bajtarjev, ki so obujali spomine na preteklo obdobje, ki so ga preživeli na tej planini, je bilo res zanimivo. Tudi mladi so prišli na svoj račun pri plesu.
Za pijačo so poskrbeli pri Družbi VELIKA PLANINA, tako, da ni nihče ostal žejen.
Med prireditvijo se je megla razkadila, saj je morala odgrniti megleni plašč, ko pa so prisotni toliko peli, vriskali in trobili. Pozno popoldne smo se razhajali, nekateri v domove, drugi v koče, eni pa v dolino.
A vsi smo bili mnenja, da nam je bil podarjen lep praznični dan.
Praznik bajtarjev in začetek nove sezone ….. pa po snegu je zadišalo.

Srečno na vseh poteh!

Tekst in foto:
Helena Plahuta

bajtarji1

Oglasno sporočilo