Dober dan in dobrodošla keramika v Kamniku

0
7888

 

Mesto Kamnik je eden od gostiteljev mednarodnega festivala keramike »Dober dan, keramika«. Festival letos prvič istočasno poteka po različnih evropskih mestih, ki živijo s keramiko. Med drugim sodelujeta tudi Barcelona in Neapelj, v Sloveniji pa festival poteka samo v Kamniku. V petek, 2. junija je v kapelici na Malem gradu potekala slovesna otvoritev festivala.

»Festival Dober dan, keramika je pozdrav ljubiteljem keramike in vabi v širšo publiko k druženju,« je na slovesno otvoritvi festivala dejala Tatjana Hlačer iz KUD Hiša keramike, zakaj pa ne majolika. »V Kamniku smo lahko ponosno, da smo del te evropske zgodbe,« je v nagovoru obiskovalcem dejala direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Božena Peterlin.

V parku Evropa v centru Kamnika bodo v soboto dopoldan potekale otroške delavnice, sobotno popoldne pa bo posvečeno prikazu izdelovanja keramičnih izdelkov. Moč pa bo videti tudi prikaz poslikave ene od slovenskih posebnosti – kamniške majolike. V petek in soboto zvečer pa je moč videti atraktiven prikaz raku žganja, peke in odpiranja peči.

V okviru festivala potekajo tudi tri razstave in sicer v kapeli na Malem gradu, v Hiši keramike ter v galeriji Hiša idej. Slovesni otvoritvi festivala je sledila tudi otvoritev razstave Ines Kovačič »Razpoke, luknje, lupine« na Malem Gradu. »Ta razstava je primer, kako je moč združiti zgodovinsko in kulturno dediščino,« je ob tej priliki dejala direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Božena Peterlin in dodala: »Kapela na Malem gradu se je v preteklosti že izkazala za primeren razstavni prostor za keramiko. Večkrat mednarodno nagrajena avtorica Ines Kovačič si za razstavni prostor zasluži ta poseben prostor in obratno – ta kapelica si zasluži, da v njej razstavlja večkrat mednarodno nagrajena avtorica.« Ob tem je povabila vse tako na sobotne delavnice kot na ostali dve razstavi.

Festival »Dober dan, keramika« organizira KUD Hiša keramike.

Samo Trtnik

 

Oglasno sporočilo