Predstava MartinKrpan.com prejela zlato priznanje na 23. državnem Kekčevem srečanju otroških gledaliških skupin

0
2523

V sredo, 7. 6., in četrtek,  8. 6., je v KC Janeza Trdine v Novem mestu potekalo 23. državno Kekčevo srečanje otroških gledaliških skupin, ki ga organizira JSKD. Predstavilo se je 12 najboljših otroških predstav v Sloveniji, ki so se prebile čez območna in regijska srečanja. Gledališka skupina Verine zvezdice je odigrala predstavo MartinKrpan.com in prejela zlato priznanje.

Gledališka skupina Verine zvezdice deluje pod okriljem OŠ Marije Vere in ŠKUD Verine zvezdice, od leta 2013 pa so tesno povezani z MC Kotlovnica Kamnik in zunanjima mentorjema Goranom Završnikom in Anjo Bezlovo, projekti pa nastajajo v okviru izbirnih predmetov gledališki klub in glasbeni projekt.

MartinKrpan.com je predstava, ki so jo ustvarili učenci sami s pomočjo tehnik in metod improvizacijskega gledališča, mentorji Goran Završnik, Alenka Markus, Vanja Hočevar in Mojca F. Lukežič pa so bili le »usmerjevalci« in motivatorji. Končni scenarij predstave je spisal Goran Završnik, Anja Bezlova pa je z učenci do potankosti izpilila gibanje na odru. Predstava, ki vsebuje ideje celotne skupine, je nastala na podlagi Levstikovega Martina Krpana, vendar je postavljena v današnji čas in je zajela aktualne dogodke (begunci, teroristični napadi, izginjanje mladostnikov, kvote slovenske glasbe, evforija nad uspehi slovenskih športnikov …), ki so bili prikazani skozi  tv-studio in tv-oglase.

Rezultat 9-mesečnega ustvarjalnega dela učencev je 40-minutna družbeno-kritična predstava, ki je bila pri gledalcih zelo dobro sprejeta. Navdušili so tudi državno selektorico Simono Zorc Ramovš, ki je dejala, da so si otroci, mentorji in predstava več kot zasluženo priigrali zlato priznanje. Učenci so dokazali, da obvladajo igro in oder, saj je bilo občinstvo v dvorani navdušeno in nastopajoče nagradilo z gromkim in dolgim aplavzom.

Mojca F. Lukežič
OŠ Marije Vere

Oglasno sporočilo