Ta veseli dan šolske knjižnice na Brdu

0
2428

Ker nam je v svojem nagovoru ob prireditvi na zanimivi prireditvi na srce položil, naj se zavedamo, da smo Slovenci  in naj uporabljamo zato čim več slovenskih besed bom malce spremenil tokratni program Dneva odprtih vrat OŠ Janko Kersnik Brdo. In namesto predprazničnega bazarja, ki pomeni v orientalskem okolju tržni prostor raje napisal predpraznično tržnico čudovitih izdelkov in dobrot. Številni starši in bližnji sorodniki so prišli na tržnico in s nakupom izdelkov, ki so jih pripravili učenci popravili finančno stanje šolskega sklada.
Poleg prireditve na matični šoli so v soboto obeležili tudi 10. obletnico podružnične šole v Blagovici. A na matični šoli se od sobote dalje lahko pohvalijo z večjo, svetlejšo, prostornejšo, preglednejšo in ne vem še kakšno knjižnico. Prireditve Ta veseli dan šolske knjižnice so se poleg župna občine Lukovica Mateja Kotnika udeležili še predstavniki organov občine, drugih šol, nekdanji ravnateljici Stanka Stopar in Zdenka Pengal ter predsednik sveta staršev na šoli Anton Meden.
Gost tokratne otvoritve je bil košarkar Primož Sohodolčan, ki je sicer igral košarko v mladih letih, učenci pa ga veliko bolje poznajo kot  slovenskega otroškega in mladinskega pisatelja, saj so njegova dela  zelo priljubljena med otroki in mladostniki in so že več let v vrhu najbolj branih knjig. Med njimi zagotovo tudi knjiga Košarkar naj bo. Sicer smo v kulturnem delu pred otvoritvijo prisluhnili kar dvema zboroma pod taktirko Simone Burkeljca in sicer otroškemu pevskemu zboru Kresničke in malce starejšemu Ciklamen. Spoznali smo se tudi z delom v knjižnici, člani dramskega krožka so nam uprizorili dogajanje v njej. Slednji so vsebino knjige Košarkar naj bo postavili tudi na odrske deske.
Zbrane so nagovorili župan Matej Kotnik, ravnateljica dr. Anja Podlesnik Fetih ter gost pisatelj Primož Sohodolčan. Matej Kotnik nam je spregovoril o tem, kaj smo in kdo smo, ter da smo močno povezani z pisatelji Jankom Kersnikom, Franom Masljem Podlimbarskim in Franom Milčinskim.  Ravnateljica  dr. Anja Podlesnik Fetih se je zahvalila učencem, da so na ta dan prestavili toliko svojih talentov, ter zaposlenim šole za njihov velik prispevek pri selitvi stare in potem vselitvi v novo knjižnico. Kot se za pisatelja spodobi,  je Primož Sohodolčan najprej povedal, da je na šoli sicer že bil, ampak takrat so bili še dinozavri in rokovnjači, ki so bili ta glavni. Nato je opisal svoje najljubše tri prostore v osnovni šoli in sicer kuhinjo, knjižnico in ravnateljevo pisarno, kajti kar koli je bilo na šoli narobe, je bil on kriv. Deležen je bil dveh kazni, najprej je dobil kazen od ravnatelja po službeni poti nato pa še po domači. Ravnatelj je bil Leopold Sohodolčan pisateljev oče. Nato je natrosil še nekaj zanimivosti predvsem tista o učenju je izzvala obilo smeha, a je prosil naj jo kaj hitro pozabijo, nato je šolski knjižnici podaril še svojo lahko rečemo uspešnico knjigo Košarkar naj bo.
Sledile so še zahvale in besede knjižničarke Danice Dolar, ki jih lahko strnemo v en sam samcat stavek: Danes sem najsrečnejša knjižničarka v Sloveniji. Poleg tega znamenitega stavka nam je podala še nekaj statističnih podatkov tudi to, da ima knjižnica 14.034 aktivnih knjižničnih enot ter več časopisov in revij. Pred otvoritvijo smo prisluhnili še oktetu trobil, ki je naznanil svečani trenutek, ko sta skupno prerezala trak in s tem odprla vrata v novo knjižnico župan Matej Kotnik in ravnateljica dr. Anja Podlesnik Fetih. Novo knjižnico so si z zanimanjem ogledali tako učenci kakor starši in ostali, ki so prišli na otvoritev le te.
Z prireditvijo Ta veseli dan šolske knjižnice, smo odprli vrata predprazničnega časa. Želim vam, da prešerno vzdušje ponesete v čas, ki je čas praznikov, čas bližine, čas miru, je zbranim na koncu zaželela ravnateljica dr. Anja Podlesnik Fetih.
 

djd    

  

 

Oglasno sporočilo