Uvodnik 18 2017: Leto norosti

0
2420

Se vam zdi, da je bilo tole leto, ki se izteka, malce premaknjeno? Kakor za koga, bi lahko rekli, pa vendar se meni osebno zdi, da smo v tem letu doživeli kar nekaj norosti. O naravnih nesrečah, poplavah, požarih in drugih ujmah ne bom izgubljal besed, vremenoslovci in klimatologi nam tako ali tako že nekaj časa pravijo, da se bomo morali “prilagoditi” in do takrat lahko le upamo, da bodo ujme in ostale vremenske nevšečnosti našo malo deželico uspešno preskakovale.
Smo pa zaključili prvo leto predsednikovanja slavnega slovenskega zeta in naše Sevničanke in mislim, da danes tudi tisti, najbolj navdušeni nad tem vratolomnim uspehom trumpovanja, zdaj počasi sklanjajo glavo in upajo, da bo minilo brez še večjih neumnosti. Svet se pač vrti in nimam občutka, da v pravo smer, saj se povečuje doza konfliktov in iskanja novih in novih sovražnikov. No, dobra novica je, da je vsaj norost, poimenovana Islamska država, razpadla in znova nam ostane upanje, da se ne bo našel novi skrajnež, ki bi te osmojene delce znova povezal v grozečo črno gmoto. Vse bolj bizaren pa seveda postaja resničnostni šov, ki ga uprizarja še en diktator s smešno pričesko in spet si želim, da bi ostalo le pri šovu in da tiste rakete, nad katerimi se navdušuje upokojenka v roza kimonu, nikoli ne bodo zares poletele.
Šokirala me je še ena stvar in sicer represivni španski aparat, ki se je lotil osamosvojitve željnih Kataloncev. Nikoli si ne bi mislil, da bom od evropskih držav slišal tisto morečo tišino oziroma celo odobravanje zapiranja demokratično izvoljenih politikov v srcu Evrope.
In kako smo se imeli doma? Kaj pa vem, tako zgrešene politike in neučinkovitega sistema že kar nekaj časa nismo imeli in seveda lahko le še čakamo na odrešitelje, ki se že napovedujejo za volitve prihodnje leto. No, smo pa končno dobili južno mejo, se lahko pohvalimo, pa četudi nam ta ne daje tako rekoč nič, česar ne bi že imeli, ampak z južnimi sosedi imamo tako ali tako večjo težavo. Oni tega enostavno ne priznavajo in včasih se zdi kot da bi po vzoru svojega generala raje nagnili malo rjavo stekleničko kot da bi Slovenci kaj dobili.
Še dobro. da nam severno mejo po novem nadzira Kurz, z njim bo bojda lažje…
Vse to, kar sem napaberkoval, naj bo le v opomin, kaj vse se je zalomilo in upamo lahko, da bo osmica dejansko bolj okrogla od tele špičaste sedmice, ki jo počasi snemamo s koledarja. Predvsem pa vam želim, da vas tile “globalni” problemi ne bodo preveč prizadeli, saj nanje tako ali tako nimamo kakega pametnega vpliva.
Zato vam ob novem letu želimo dobre šefe, veliko uspeha, uspešne otroke, pridne partnerje in veliko veliko zdravja. Saj bi še dopisal, naj vam sreča raste kot vrednost bitcoina, a se bojim, da bo prihodnje leto tudi zaradi tega novodobnega pojava še cel svet bolela glava.
SREČNO!
Jakob

Oglasno sporočilo