Uvodnik 1 2018: Delajte, da bomo lahko stavkali

0
1684

Na kaj pomislite, ko že skoraj mesec dni poslušate o apokaliptičnem tednu, ki ga bo zaznamovala stavka javnega sektorja. Pa to še ne bo vse. Da bi bila stavka bolj pestra in življenje običajnih državljanov še bolj zakomplicirano, bodo februarja posebej stavkali še učitelji, policisti in bog si ga vedi, kdo še. Po domače povedano, bližajo se volitve, vlada, ki v trenutni sestavi večino glasov za oblast pobere prav v javnih uslužbencih, se jim mora pač na nek način oddolžiti. To vedo vsi, tako sindikati, ki vedo, kdaj je treba pritisniti, kot vlada, ki točno ve, da bo vsak dogovor, naj bo finančno še tako neugoden, plačala naslednja vlada. In tako gre krog praviloma vsake štiri leta naokrog. Če bodo obstoječe vladne stranke spet v naslednji vladi, bodo že nekako napraskale denar, ki ga bodo tokrat izsilili sindikati, če pa jih v vladi ne bo, se jim pa gladko fučka, kje bodo “novi obrazi” našli denar za njihovo oportunost.
In tako bomo še vedno ena redkih držav evropske unije, kjer je povprečna bruto plača v javnem sektorju višja od tiste v zasebnem sektorju. Ali bolj po domače, tisti, ki delate v gospodarstvu in plačujete za zdravstvo, šolstvo, vojsko, policijo in celo armado uradnikov, v povprečju zaslužite manj kot tisti, za katere delate. Tako je to, pri nas tega kolesa ni uspela obrniti še nobena vlada, kljub temu, da se vsaj nekaj časa mučijo vsi, ki so v 25 letih v rokah držali vladarsko žezlo. Je pač enostavneje dvigniti davke ali si zamisliti kakšno novo dajatev, pa so v javnem sektorju potolaženi, medtem, ko vi stisnete zobe in za javno dobro plačate še malo večji kos svoje plače.
Še dobro, da imamo odlično gospodarsko rast in da podjetja dobro poslujejo s tujino in vse skupaj še nekako zvozimo. Ko se bo gospodarski stroj ustavil, upamo sicer lahko, da bo njegov bum kar trajal in trajal, pa se bomo znova znašli nekje na repu. In da bo jasno! Zadnje tri vlade so nas zadolžile za skoraj 30 milijard evrov, kar pomeni, da je vsak slovenski državljan v imenu države zadolžen za okroglih 15 tisoč evrov.
Ni slabo, kaj? Pomislite kdaj na to, ko boste zaploskali ubogim učiteljem, zdravnikom in uradnikom, ko bodo potožili o svoji preobremenjenosti.
Jakob

Oglasno sporočilo