Bralnice po slamnikom – Na nove začetke

0
1988

Včeraj opoldne je v Kulturnem domu Franca Bernika potekalo slovesno odprtje 8. mladinskega festivala pod imenom Bralnice pod slamnikom, ki navdihuje in širi obzorja. Glavni pobudnik festivala je Založba Miš v sodelovanju s knjižnicami Domžale, Nova Gorica, Tolmin in Sežana. Dogodek je del programa literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Osrednja tema festivala je multikulturnost, razumevanje, strpnost, sprejemanje drugačnosti, novi začetki in begunstvo, kar bo festival poskušal nagovarjati s številnimi knjigami. Založba Miš je v ta namen podarila več kot 150 knjig otrokom, ki so lani prišli od drugod na slovenske šole.

Zbrane goste in mlade bralce je pozdravil župan Toni Dragar, ki je v govoru poudaril, da se bo Občina Domžale vedno prizadevala k ohranjanju bralne kulture in širjenju obzorij, kot temelju učenosti in lastnega mišljenja. Prireditve, ki jo je povezoval vsestransko ustvarjalni Juš Miličinski, se je udeležila tudi varuhinja človekovih pravic, Vlasta Nussdorfer, ki je izrazila navdušenje nad številčno udeležbo mladih bralcev in priljubljenim nizozemskim pisateljem, Toonom Tellegenom, ki je bil tudi osrednji gost prireditve .

Toon Tellegen je nizozemski pisatelj in pesnik, ki slovi po poetičnih, filozofskih zgodbicah o živalcah, ki poskušajo najti svojo pot v nerazumljivem svetu, njegov obsežni opus pa vključuje tudi pravljice, otroške knjige ter poezijo in prozo za odrasle. Za svoje delo je prejel številna domača priznanja, leta 2006 pa je bil finalist za prestižno Andersonovo nagrado, ki jo podeljuje Mednarodna zveza za mladinsko književnost. Pri Založbi Miš je ravno te dni izšla njegova ilustrirana knjiga Sredi noči.

Vir: Občina Domžale, Urad župana
Foto: Vido Repanšek

Oglasno sporočilo