Uvodnik 4 2018: Samo odideš

0
2943

In je šel, bi lahko rekli po dramatičnem nastopu predsednika vlade, ki je tik pred koncem mandata spoznal, da nosi daleč daleč prevelike čevlje in da države niti slučajno ne vodi on, ampak “stare sile iz ozadja”
No, to gospoda moralnega ni motilo več kot tri leta in če mene vprašate, ga je spodneslo šele spoznanje, da bo (če bo tako nadaljeval komaj pribrcal čez parlamentarni prag. To je tisto kar skrbi najbolj etično ekipo doslej, dragi moji. Ne pozabite, da je SMC stranka, ki je osvojila največ poslanskih mest v zgodovini naše mlade demokracije. In zmaga na volitvah ni samo 36 dobro plačanih poslanskih mandatov, to so še ministri, državni sekretarji, pomočniki, tajnice in namestniki, so strokovni sodelavci, direktorji neštetih direktoratov in vladnih služb, zdravstvenih domov in bolnišnic… da ne naštevam naprej. Zmaga na volitvah pomeni ogromno odgovornost a hkrati je to priložnost za vračanje uslug in uslugic nešteto “prijateljem in podpornikom”.
In ko je našemu etičnemu vladarju na glavo padel še Vilijev referendum, ki ga je dodatno še obtežil koruptivni kontejner z maketo, je bila res kaplja čez rob. In v trenutku, ko so bile ulice polne stavkajočih šolnikov vladarju enostavno ne ostane drugega kot da reče “dost mam…”
Niti slučajno to ni častno dejanje, to je politično preračunljiva matematika, ki bo v teh dveh mesecih volilne kampanje morda prepričala kakšnega volivca o dobrih namenih in statusu žrtve, nič več in nič manj. Seveda pa je še en pomemben kamenček v usodi nove vlade strukture prispeval nov obraz iz naših krajev. Ja, ta je kar na vrhu priljubljenosti pa o pravi politiki ne ve kaj dosti.
Upam, da se ne bo naučil politične igre tako kot odhajajoči premier….

Jakob

Oglasno sporočilo