Naj nagelj na Limbarski gori še dolgo cveti!

0
2252

Na vrhu je precej pihalo, zjutraj je celo padlo nekaj snežink, a se je kljub neprijaznemu vremenu v nedeljo, 18. marca, na Limbarski gori zbralo več 1000 obiskovalcev.
Vsako leto en dan v marcu postane Limbarska gora več kot le kraj pohodnikov in romarjev. Postane tudi kraj zabave, glasbe in plesa, saj zagnani krajani organizirajo prireditev Pohod po nagelj, na kateri dekletom in ženam podarijo majhen simbol zahvale, nageljček, njihovim spremljevalcem pa ponudijo dan sprostitve in veselja.
Letos je Društvo krajanov Limbarska gora organiziralo že jubilejno 30. prireditev Pohod po nagelj. Prireditev se je začela s sveto mašo ob 9.uri v cerkvi sv. Valentina, ter se ob 11.h nadaljevala s kulturnim programom, katerega je povezovala dolgoletna sodelavka društva, Bernarda Mal. Nastopila je Pihalna godba Moravče, prvošolčki iz OŠ Jurija Vege pod vodstvom Barbare Fale in Marije Gotar, Tjaša in Uroš, ter Moravški kvintet, ki se je ponovno združil posebej za to priložnost. Obiskovalce je pozdravila predsednica društva, Jana Toman, prav tako pa jih je nagovoril moravški župan, Martin Rebolj. Slavnostni govorec na prireditvi bi moral biti tudi predsednik Republike Borut Pahor, a zaradi izrednih razmer v državi žal ni uspel priti. Za zabavo sta skrbela skupina Bojsi in ansambel Jureta Zajca. Obiskovalci so se lahko okrepčali s hrano in pijačo, prav tako pa je bil organiziran bogat srečelov. Kot vsako leto so dekleta in žene na vrhu dobile rdeč nageljček, ker pa je bila letos prireditev jubilejna, so obiskovalci prejeli tudi zbornik, ki je nastal ob tej priložnosti. V zborniku so si obiskovalci lahko ogledali pregled prireditev vse od začetka, nekoliko podrobneje predvsem zadnjih deset prireditev, prav tako pa so v njem lahko sledili dnevniškem zapisu mlade obiskovalke. Zbornik je drugi po vrsti, saj je bil prvi izdan ob 20. Pohodu. Za vse tiste, ki bi si ga želeli ogledati, ter prebrati, kaj vse imajo o prireditvi povedati organizatorji in obiskovalci, je zbornik na voljo v vseh enotah domžalske knjižnice in tudi v spletni obliki na spletni strani društva.
Organizatorji se pri pripravi prireditve zelo trudijo in vanjo vložijo veliko svojega časa in energije. Vendar pa je, vsem naporom navkljub, njihovo delo poplačano z nasmehi, ki krasijo obraze zadovoljnih obiskovalcev.

Besedilo: Karmen Vehovec, fotografiji: Anita Gantar

Oglasno sporočilo