18. srečanje veterank in veteranov regije Ljubljana III

0
2150

Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi se je popoldan v Snoviku udeležil 18. srečanja veterank in veteranov regije Ljubljana III. Dogodku so prisostvovali tudi predsednik sveta veteranov Gasilske zveze Slovenije Jože Smole, predsednik komisije za veterane regije Ljubljana III Janez Vidic, predsednik Gasilske zveze Kamnik Tomaž Zabavnik, poveljnik Gasilske zveze Kamnik Gašper Baloh in prokurist Term Snovik Ivan Hribar. Veterani pa so s spoštovanjem in z bučnim aplavzom pozdravili častnega poveljnika Gasilske zveze Kamnik, častnega občana Občine Kamnik Jožeta Berleca starejšega, ki bo letošnje leto dopolnil častitljivih 99 let.

.

.

“>Srečanje veterank in veteranov regije Ljubljana III je organizirala Gasilska zveza Kamnik. Tekmovanja, katerega vodja je bil poveljnik Gasilske zveze Kamnik Gašper Baloh, se je udeležilo 500 veterank in veteranov iz 8 gasilskih zvez (Domžale, Kamnik, Litija, Lukovica, Komenda, Mengeš, Moravče in Šmartno pri Litiji).

.

“>Nekaj spodbudnih besed pa je zbranim namenil podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi, ki je ob tej priložnosti dejal: »Gasilstvo je za marsikoga način življenja. Ko vstopiš v gasilske vrste, potem si gasilec. Ostaneš gasilec za vse življenje. Gasilke in gasilce za svoje delo ne dobimo denarnega plačila. Največje plačilo je hvaležnost. Največja zahvala je iskren pogled. Največja zahvala je iskren stisk roke tistega, ki veš, da si mu pomagal in mu rešil imovino ali pa morda celo življenje. Čeprav veteranke in veterani aktivno ne sodelujete na intervencijah in niste člani operativnih sestavov gasilskih društev, je vaša prisotnost še kako pomembna. Vi ste nam vzor in vodilo. Vi nam kažete pot, po kateri mlajši gasilski rodovi hodimo. Vi ste naš zgled in tisti, ki ste ogromno dela opravili v svojih gasilskih društvih, gasilski regiji in Gasilski zvezi Slovenija. Brez vas gasilstvo danes zagotovo ne bi bilo tam, kjer je. Vemo, da so gasilci ljudje, ki jim državljanke in državljani Slovenije najbolj zaupajo. »Pridite zraven, bodite še vedno del društva, prihajajte v gasilski dom, saj vaše znanje potrebujemo za to, da lahko uporabimo našo moč,« je nekdaj dejal gasilec. Naj bo danes vaš dan, poveselite se ob srečanju in veliko športne sreče.«

.

“>Vsekakor je bilo današnje tekmovanje namenjeno predvsem druženje, vseeno pa so se ekipe po 5 tekmovalk oziroma tekmovalcev, tudi v mešani postavi, podale v »boj«. Pogoj za nastop tekmovalne enote je bila za veteranke starost 48 let ali več oziroma za veterane 58 let ali več. Udeleženci so se pomerili v 2 tekmovalnih disciplinah, in sicer »Vaja raznoterosti« in »Zbijanje tarče s staro ročno brizgalno«.

.

“>Vaja raznoterosti je vsebovala elemente, ki so opisani v knjižici Pravila gasilskih in gasilsko športnih disciplin, 2013, po kateri poteka tudi ocenjevanje: postavitev hidranta, spenjanje cevi s trojakom, polaganje cevi, naveza cevi z ročnikom in met vrvi. V vaji zbijanje tarče s staro ročno brizgalno je sodelovalo 5 tekmovalcev, od tega so štirje tekmovalci črpali vodo, vodja pa je zbijal tarčo.

Z gasilskim pozdravom »Na pomoč!« veteranke in veterani regije Ljubljana III.

Oglasno sporočilo