Kvartet KRT sooblikoval akademijo ob 50-letnici najstarejšega slovenskega pevskega društva ORFEUM na Švedskem

0
3222

Člani Kvarteta KRT so 6. oktobra 2018 sooblikovali akademijo ob 50-letnici najstarejšega slovenskega pevskega društva ORFEUM, ki se je odvijala na Švedskem.

Slavje se je začelo z Zahvalno mašo v katoliški cerkvi v Landskroni, kjer je slovenski duhovni upravitelj za celotno Švedsko, gospod Zvone Podvinski daroval sveto mašo za vse pokojne Slovence. Kvartet Krt, v sestavi Stele Primož, Dominik Krt, Primož Krt in Jernej Leskovec, je tokrat svoj doprinos dal s prepevanjem duhovnih ritmičnih pesmi, kar sta podkrepila še trobentač Janez krt in klarinetist Rok Spruk. Gospod Zvone je svoj nagovor navezal na Slovensko pesem – na njene korenine, na njeno prenašanje iz ust do ust, na življenje na tujem z domačo pesmijo na ustih – in udeleženci mašne daritve so svoje navdušenje nad prepevanjem Kvarteta Krt izrazili s ploskanjem in vzklikanjem: »še, še …«, Dominik pa jih je vse povabil na kulturno druženje v pastoralni dom v Häljarp in jim zagotovil, da bo še veliko petja; tudi skupnega, kar se je potem izkazalo za enkratno Slovensko-Švedsko slovesnost.

Nadaljevanje kulturnega programa je prineslo najprej Slovensko in Švedsko himno, pa nagovore vseh pomembnih za nadaljevanje in obstoj, potem pa po posameznih sklopih, ki si jih je zamislil Dominik in so jih tvorile slovenske pokrajine, veliko prepevanja. Vedno je bilo najprej povedanega nekaj o kronologiji društva Orfeum, nato je sledilo skupinsko prepevanje dveh posebej poznanih ljudskih pesmi predstavljene pokrajine, nato dve pesmi na pokrajinsko temo iz grl Kvarteta Krt in še nastop predstavnika na Švedskem živečih Slovenskih glasbenih izvajalcev. Zaključek sklopa pa je bil splet polk in valčkov, ki ga je za ples zaigral del ansambla Krt.

Srečanja se je udeležilo lepo število Slovencev, pa tudi nekaj Švedskih prijateljev, ki so bili navdušeni nad videnim in slišanim. Prijetno druženje je trajalo vse do 22. ure, ko so se morali tisti, ki so na srečanje prišli prek 500 kilometrov daleč počasi posloviti. Poslavljanje pa se je seveda nadaljevalo s prepevanjem še pozno v noč.

Naslednji dan nas je na kavo party povabil še častni konzul Republike Slovenije na Švedskem gospod Dario Križ, s katerim smo se dobro uro pogovarjali o nastanku Slovenskega naroda in njegovega teritorija, saj je velik poznavalec slovenske zgodovine, obenem pa tudi človek z mnogimi izkušnjami na področjih različnega mednarodnega poslovnega razvoja, podjetništva ter inovacij. Veliko smo govorili tudi o naših občinskih lepotah, saj je že bil turistični gost in je kar nekaj znamenitih točk osvežil tudi z našo pomočjo. Z veseljem smo tudi njemu zapeli slovensko primorsko pesem Žabe, česar je bil nadvse vesel in je vse skupaj dal tudi na svojo internetno stran https://twitter.com/dariokriz.

Besedilo in fotografije: 4KRT

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here