Mnoštvo obletnic Planinskega Društva Domžale

0
2568

Tokrat so prišli na vrsto številni ljubitelji gora, planinci, prijatelji PD Domžale in obiskovalci, ki so preko besed spoznavali delovni in družabni utrip PD Domžale skozi vsa ta bogata leta. V društvu vseskozi delujejo različni pododbori in tako kot v samem društvu so tudi v njih zbrani ljubitelji gora in narave, ki jo želijo ohraniti tudi našim zanamcem.
Akademijo ob 70-letnici Planinskega društva Domžale v petek, 23. novembra 2018, v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah, so začeli pevci Moškega pevskega zbora Janko Kersnik iz Lukovice s planinsko himno. Vezne besede in številne podatke je zbranim trosila Draga Jeretina Anžin, med govorniki so bili še podpredsednik Planinske zveze Slovenije Roman Ponebšek in župan Toni Dragar. Slovesnosti so se poleg zgoraj navedenih udeležili še, podžupanja mag. Renata Kosec, predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB občine Domžale ter predstavniki sosednjih in prijateljskih planinskih društev. Če smo v nagovoru predsednice Planinskega društva Domžale Helene Kermauner slišali razvojno pot in številne jubileje, ki jih praznuje PD Domžale v tem letu, nas je podpredsednik Planinske zveze Slovenije Roman Ponebškar spomnil na velik doprinos prav PD Domžale, ki je oral ledino o novih načinih dela, ter se ob tem zahvalil Planinskemu društvu Domžale za sedem desetletij uspešnega dela na področju planinstva in udejstvovanja na raznih dogodkih, kakor tudi v planinskih šolah v Sloveniji.
O enklavi v sosednji občini Kamnik je spregovoril župan Toni Dragar, ki je opisal zgledno sodelovaje Občine Domžale pri obnovi Domžalskega doma na Mali planini, ki je bil po obnovi ponovno odprt ter dan v nadaljnjo oskrbo Planinskemu društvu Domžale v nedeljo, 28. avgusta 2011 in je bil eden izmed največjih v času delovanja društva. Saj so zamenjali celotno ostrešje, prenovili zgornje nadstropje, hodnik in sanitarije v pritličju, zunanjo fasado s toplotno izolacijo, prenovljene so bile vse instalacije, ter zgrajena prva mala biološka čistilna naprava na območju Velike planine. Prenova je bila izvedena s sredstvi javnega razpisa za prenovo planinskih koč Ministrstva za gospodarstvo, s pomočjo Občine Domžale in lastnimi denarnimi ter sredstvi Planinskega društva Domžale. Ob tej priliki je predsednici Planinskega društva Domžale Heleni Kermauner izročil sliko za uspešno sodelovanje.
A ni bilo slišati samo nagovorov saj so začeli z pesmijo in tudi nadaljevali z njo in da se člani moškega pevskega zbora Janko Kersnik iz Lukovice lahko zajeli sapo je nastopila še tudi Banda citrarska iz Ihana, ki jo vodi Peter Napret. Kot se za slovesnost spodobi so podelili tako zaslužnim članom kot organizacijam priznanja in zahvale, ki so jih prejeli v znak spoštovanja do njihovega dela. Čeravno število prostovoljcev tudi v PD Domžale upada, se število opravljenih prostovoljnih ur povečuje, kar tudi kaže na veliko pripadnost društvu, ki obenem pomeni tudi življenje v naravi in druženje. Ob tem ne smemo mimo Domžalske poti spominov, ki združuje, rekreira, izobražuje in še kaj s tem, da niti ni tako zahtevna in toliko oddaljena od nas. Akademijo so tokrat zaključili pesmijo in prijetnem druženju ob manjši pogostitvi, obijanju spominov, tkanju starih in novih prijateljstev in načrtov za naprej.
djd

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here