Intervju: Trener Simon Rožman o iztekajočem se letu in ciljih za prihodnost

0
2165

Domžalski nogometaši že uživajo na zasluženem dopustu, strokovno vodstvo pa je ta teden izkoristilo predvsem za analize ter načrtovanje aktivnosti v prihajajočem obdobju. Svoje videnje doseženega je podal trener Simon Rožman, s katerim smo se pogovarjali o iztekajočem se letu, o željah, ciljih in strategijah za prihodnost, beseda je nanesla tudi na razvoj mladih nogometašev, na pripravljalno obdobje … Skratka, vabljeni k branju!

10 rozman fl20170706

Začnimo najprej na začetku. Januarja in februarja ste opravili odlične priprave, kar se je potrdilo v spomladanskem delu minule sezone. Kako gledate na vaše igre in rezultate v prvi polovici letošnjega leta?

Z veliko zadovoljstva na vseh ravneh. V naši bazi v Umagu smo opravili večino dela za celotno koledarsko leto. Skozi ves spomladanski del smo se približali modelu, ki ga zagovarjamo in h kateremu težimo. Na igrišču smo delovali dinamično, agresivno, zelo napadalno, dosegli rekordno število zadetkov in točk, naredili izjemen niz zmag; predvsem pa so igralci uživali na igrišču in kazali svojo kvaliteto. Ta del sezone je bil resnično dober, želeli bi ga ponoviti tudi v prihajajočem letu.

Z dobrimi igrami ste prišli do uvrstitve v kvalifikacije za evropsko ligo, kjer vas je že v prvem krogu čakal izredno zahteven nasprotnik. Kako bi ocenili obe tekmi s Širokim Brijegom?

Mislim, da smo na obeh tekmah pokazali veliko, slabši je bil le drugi polčas v Bosni, kjer smo iz rok izpustili dva zadetka prednosti. Pokazali smo dovolj veliko mero discipline, videla se je dobra uigranost ekipe in izjemen kolektivni duh.

nkd 29 rozman

Sledil je drugi krog in obračun z rusko Ufo. Znova ste se odlično zoperstavili moštvu, katerega proračun je na ravni petnajstkratnika domžalskega, a na koncu nesrečno ostali praznih rok. Kako se spominjate obeh tekem?

Specifika potovanja in logistike daleč na vzhod zagotovo ostane v spominu. Na tekmo proti favoriziranemu nasprotniku smo se odlično pripravili in prav takšen je bil tudi odziv igralcev v Rusiji. Žal mi je, da nismo izkoristili svojih dveh izrazitih priložnosti, saj bi si lahko priigrali lepo prednost. V Domžalah smo ob izjemni kulisi dominirali, odigrali na svojem maksimumu, a prejeli zadetek v samem zaključku tekme, ki nas je potolkel. Po prikazanem na igrišču mislim, da smo si zaslužili napredovanje.

Že v času nastopov v Evropi ste začeli tudi s pisanjem novega ligaškega poglavja. Začelo se je odlično, nato pa je po evropskem šoku in prodajah nekaterih nosilcev igre sledil padec, na katerega ste že pred tem opozarjali. Kako težko je bilo v tem obdobju stabilizirati ekipo?

To so izzivi za prihodnje. Že tretje leto zapored se nam dogaja enak rezultatski padec, kar je logična posledica odhoda nosilcev igre, ampak se sam ne želim sprijazniti s tem. Novi igralci potrebujejo čas adaptacije, igralci, ki ostajajo, občutijo manjša razočaranja, malce pade naša energija, koncentracija, kvaliteta izvedbe in se nam celokupno zelo pozna, saj drugače vseskozi delujemo na najvišjih obratih. Letos sem poskusil z neko vmesno fazo prilagoditve strategije igre, pa se nam ni izšlo po željah. Moram pa poudariti, da so igralci v tem prehodnem obdobju zelo garali, da smo se vrnili v naše trnice, za kar bi jim iskreno čestital in še enkrat več namenil pohvalo. Če pa iščem vzroke v zunanjih okoliščinah, pa lahko tudi rečem, da smo imeli v določenih tekmah obilico smole.

Če se vrnemo na prestope. Število nogometašev, ki so se pod vašim vodstvom podali v močnejše nogometne klube, v vsakem prestopnem roku precej hitro narašča. Nič drugače ni bilo niti poleti, ko so moštvo zapustili Lovro Bizjak, Zeni Husmani in Matija Širok. V čem se skriva skrivnost vašega dela, da ste tako uspešni pri razvoju in navsezadnje promociji teh nogometašev?

V prvi vrsti so za to zaslužni klub in vsi delavci v njem, saj imajo igralci vse potrebno za kakovosten nogometni in osebnosti razvoj. Dovolite, da se v tem trenutku zahvalim tudi njim. Strokovni del ekipe je zadolžen, da se izvaja kakovosten trenažni proces in vse ob njem. Igrišče je vedno merilo uspeha, tako ekipe kot tudi posameznika. Je pa tudi res, da se intenzivno ukvarjamo z individualnim razvojem igralcev, imamo jasno postavljene kriterije, strategijo, taktiko za vsako igralno mesto in tudi moštveno taktiko, tako da vsi poznajo naš končni cilj. Garaška pot igralca v vsakodnevnem izobraževanju, skrbi namreč za svoje podjetje – v tem primeru telo, pa je tista, ki loči igralca za nekaj več.

Že večkrat ste omenili, da je eden večjih izzivov, s katerim se soočate pri vašem delu, povezan s hitrejšo integracijo novincev, ki nadomestijo odhajajoče nosilce. Kako težko je trenerju, ko izgubi tolikšno število nosilcev? Z vami bi se verjetno strinjali denimo tudi pri Realu, kjer so imeli precej težav po odhodu Cristiana Ronalda, pa je v tem primeru šlo le za odhod enega nogometaša in ne treh ali štirih …

To bo stalnica v našem klubu, saj je tako postavljena strategija delovanja. Iščemo poti, že v novi sezoni dodajamo novosti in bomo videli, kaj nam bo to prineslo. Sigurno pa meni, kot vodji strokovnega tima, ni lahko, ker okolica pričakuje vedno več, korakov pa se ne da preskočiti. Vsi bi atrakcijo na igrišču, rezultate, mlade igralce, prodaje, polne štadione. V predsedniku in športnem direktorju imamo v našem klubu tako imenovan “racionalni vzvod”, tako da nas čustva ne bi odnesla v eno ali drugo stvar. S tem imamo mir za kakovostno delo in to je tudi velika odlika našega kluba.

nkd 4

V zadnjih tednih se je moštvo vidno dvignilo, ne le rezultatsko, ampak tudi vsebinsko. Kako ste zadovoljni s predstavami v sklepnem delu jeseni?

Zelo sem zadovoljen z napredkom v igri in z večjo konstantnostjo pozitivnih rezultatov. Pomembno je, da so vsi igralci ponovno “pri stvari”, novinci so se prilagodili in tako vsi vemo, kaj si želimo delati na posameznih delih igrišča. Prostora za napredek je ogromno, smo na pravi poti. Kemija in delovna vnema v ekipi sta bili dobri, kar je nedvomno tudi zasluga pozitivnih osebnostnih lastnosti naših izkušenejših igralcev. Ob koncu lahko rečem, da smo našli neko ravnovesje v selekciji, ekipi in v igri.

V moštvu lahko znova najdemo nekaj mladih nogometašev, mlade nogometaše, ki že precej opozarjajo nase. Pri tem prednjači 19-letni Adam Gnezda Čerin, ki je postal pravi nosilec vaše igre. Ima pravzaprav maksimalno minutažo, navduševal je z zadetki, podajami, raznovrstnostjo v igri, izrednimi tekaškimi sposobnostmi. Kako bi ocenili njegov bliskovit razvoj?

Vsi naši mladi nogometaši imajo enake možnosti razvoja. Igrišče ne prizanaša nikomur, ker odloča in tu je Adam pokazal veliko. Ne samo potencial, ampak predvsem osebnostno zrelost in učinkovitost oziroma kakovost. Ima našo maksimalno podporo, kot vsi ostali, ima moje zaupanje do prvega naslednjega treninga (smeh). Menim, da ključni faktorji uspešnega prehoda vseh mladih igralcev v člansko kategorijo tičijo v pozitivni samopodobi, zmožnosti sprejemanja informacij, vplivu staršev ter pomočnikov kariernega načrta (agentov) in seveda delovne navade. Če igralec to ima, je naša liga odlična odskočna deska za naprej.

Čeprav vseskozi stremite k svoji prepoznavni igri, kjer tekmecem ne puščate veliko prostora na igrišču, na drugi strani pa ste neprestano nevarni za nasprotnikov gol, ste se v tej sezoni nekajkrat predstavili s precejšnjo taktično raznovrstnostjo. Je bil tudi to del procesa razvoja moštva in navsezadnje tudi vas osebno?

Vseskozi razmišljamo kako naš model igre, ki je vsem dobro poznan, rezultatsko oplemenititi. Taktična fleksibilnost znotraj tekme in med tekmami je v bodoče lahko še dodaten korak k temu.

nkd 2 zoman

Nenehno govorimo o razvoju nogometašev, a neizpodbitno dejstvo je, da ste v tem času tudi sami naredili precejšen korak naprej, pridobili veliko izkušenj in novega znanja, uvedli tudi številne novosti. Kako bi ocenili obdobje od začetka vaše zgodbe, ko ste prevzeli vajeti moštva v svoje roke, do danes?

Začniva z rekom, ki sem ga večkrat slišal od svojih starejših trenerskih kolegov: »Ko že misliš, da nekaj veš, spoznavaš in te življenje uči, da ne veš nič in se ti vedno znova odpirajo nove in nove stvari.« To je moj najkrajši možen odgovor na to vprašanje (smeh). Moja osebna evalvacija gre v smeri, da sem še vedno neizmerno motiviran za delo, da imam še vedno zelo jasno sliko modela igre, ki ga zasledujem, da želim igralcem pomagati na njihovi razvojni poti in da sem pravzaprav šele na začetku trenerske poti. Ob sebi imam sodelavce, ki širijo moje vedenje in tako skupaj sooblikujemo zelo dinamičen proces. Nenehno se izobražujemo. Če pa pogledamo nazaj to triletno obdobje, mislim, da imamo veliko za pokazati.

Misli vam sedaj zagotovo že uhajajo k začetku priprav. Kdaj se vrnete na delo in kako bo pripravljalno obdobje potekalo?

S trenerji zaključujemo analize in se pripravljamo na spomladanski del. Igralci so dobili prosto in pred ponovnim snidenjem bodo morali izvesti še individualne programe dela. Priprave začnemo 9. januarja, odigrali bomo devet prijateljskih tekem. Dvakrat se selimo v našo bazo v Umag, kjer smo imeli v zadnjih letih odlične pogoje. Proces dela je že utečen, dodali bomo tudi nekaj novosti. Upam samo, da nam bodo vremenski pogoji omogočili izpeljavo načrtovanega.

Do konca sezone vas čaka še sedemnajst tekem, na voljo bo še 51 točk. Kakšni bodo cilji v spomladanskem delu sezone?

Cilji so jasni. Po tekmovalni plati si želimo zagotoviti mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja. Igralcem želimo prav tako pomagati v njihovem razvoju, da bodo tržno zanimivi ter v prvo ekipo sistematično vključevati naše mlade igralce. Na tekmah bom zahteval, da “se dogaja”. Verjamem, da nam skupaj lahko uspe.


Ste že glasovali za naj zadetek jesenskega dela sezone? 

Besedilo: Alen Obrez
Foto: Lado Vavpetič & Žiga Zupan

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here