Intervju: Simon Rožman pred začetkom spomladanskega dela

0
1320

Spomladanski del je pred vrati. Do tekme z velenjskim Rudarjem nas ločijo le še trije dnevi, v tem času pa bo domžalsko moštvo skušalo izpiliti še zadnje malenkosti pred nedeljskim obračunom, ki se bo v Športnem parku začel ob 15:30 uri. Nekaj misli o opravljenem v pripravljalnem obdobju in o pričakovanjih pred nadaljevanjem sezone je strnil trener Simon Rožman, ki je prepričan, da je moštvo v zadnjem obdobju naredilo opazen napredek.

Najprej generalna ocena zimskega dela priprav. Kakšni so prvi vtisi po sedemtedenskem pripravljalnem obdobju?
Zelo pozitivno. Naredili smo dobro kondicijsko in taktično osnovo našega delovanja v prihodnjem koledarskem letu. Veseli individualni napredek na več področjih večine igralcev. Ekipa je homogena, zelo ambiciozna in tekmovalna. Konstantno se želimo izpopolnjevati v naši strategiji igre in tako nenehno biti še boljši.

V tem času je odšlo pet nogometašev, nadomestili so jih predvsem mlajši novinci, nekaj jih je prišlo tudi iz mladinske zasedbe. Kako ste se pripravljali s pomlajeno zasedbo in v kolikšni meri so igralci ponotranjili vaše zahteve?
Kadrovanje je logična posledica naše strategije kluba. Normalno je, da vsi novinci in naši mladi igralci potrebujejo čas adaptacije, ker se za njih odpira nov svet. So pa vsi zelo prizadevni, se hitro učijo in sprejemajo naše zahteve; ne samo treninga, ampak tudi življenjskega sloga.

Kako dobrodošla je bila zamenjava okolja s pripravami v Umagu in čemu ste se tam najbolj posvečali?
Pogoji za trening so ključni v razvoju igralca in seveda tudi igre ekipe. Naša baza v Umagu nam omogoča optimalne pogoje za trening v tem obdobju. Ne gre samo za delo na igrišču,ampak tudi ostale oblike izobraževanj, testiranj… Zelo pomembna je tudi družabna nota oblikovanja karakterja ekipe in medsebojnih odnosov.

nkd 19 rozman

Na katerem področju opazite največji napredek v moštvu?
Medsebojno razumevanje je ključno in tu smo naredili napredek. Tu predvsem mislim na jasno sliko vseh nas, kako želimo izgledati na posameznih delih igrišča in v določenih fazah igre. Ni še vse idealno, a je pot prava, tako da sem s tem delom zelo zadovoljen.

Zimski premor je v primerjavi s poletnim precej daljši. Kako to vpliva na ciklizacijo in načrtovanje trenažnega procesa?
V tem zimskem obdobju začnemo od začetka individualne, skupinske in moštvene taktike. Prav tako imamo dovolj časa za popolno obnovo motoričnih sposobnosti. Cilj je dvigniti nivo vseh segmentov, to delo pa želimo nato nadaljevati tudi skozi tekmovalno obdobje. Ne uporabljamo več dvojne ciklizacije, saj moramo biti poleti (ob predpostavki uvrstitve v evropska tekmovanje) v najboljši športni formi. Testiranja kažejo, da smo pri tem uspešni. Poletni čas za priprave je zelo kratek in tedaj samo obnovimo zastavljeno.

Odigrali ste tudi nekaj pripravljalnih tekem. Kako dober test so bili ti dvoboji za optimalno pripravo na nadaljevanje prvenstva?
Nasprotnike izbiramo po logiki taktičnega izpopolnjevanja. Vse tekme dajejo hkrati tudi selekcijo igralcev in nam dajejo odgovore. Z videnim v zadnjih tekmah sem zadovoljen in mislim, da na igrišču izgledamo, kot smo si želeli in načrtovali. Igralci se dobro počutijo in jih je užitek spremljati.

Znani ste po tem, da vselej stremite k novitetam in izboljšavam. Ste v zadnjem obdobju v vaše delo dodali še kakšne novosti?
Zagotovo je monitoring oziroma bolje rečeno analitični nadzor trenažnega procesa noviteta, ki nam daje boljši vpogled v trening in obremenitve igralcev. Poskušamo zmanjšati naključja v kondicijski pripravi in si želimo še bolj individualizirati proces treninga, da bi bil učinek posameznih igralcev še boljši – s tem pa posledično njihov napredek še večji. Analitiko vseh podatkov smo vključili še na druga področja (skavting, analize nasprotnikov), a so ta področja še v povojih, zato tudi o tem kdaj drugič.

Cilj v drugem delu je jasen — vsaj tretje mesto, ob tem pa si vselej prizadevate igrati napadalen in atraktiven nogomet, skozi katerega vam vsako leto uspe na višjo raven izstreliti lepo število nogometašev. Kakšne Domžale lahko pričakujemo v prihodnjih mesecih?
Predvsem bi si želel, da igralci nadaljujejo z motivom in željo po napredku in da si v svojih karierah konstantno želijo narediti presežek. Kot ekipa želimo slediti sodobnim trendom nogometne igre, želimo nogomet z veliko dogajanja na igrišču ter napadalen in agresiven pristop, da bi tudi gledalci prišli na svoj račun.

Besedilo: Alen Obrez
Foto: Lado Vavpetič & Alen Obrez

Oglasno sporočilo